Přehled týdeníků

Výběr z týdeníků Týden a Respekt pro Vás tentokrát připravil Vilém Faltýnek.

Minulou středu uzavřela ČR další kapitolu pro vstup do EU - daňovou politiku. Tomuto tématu věnuje pozornost Eliška Bártová v Respektu, pod titulem "Kuřte, dokud to jde"! "Nejsložitější jednání probíhala u přechodného období na spotřební daň na cigarety a tabákové výrobky," připomíná bruselskou debatu Jaroslav Zajíček, tajemník hlavního vyjednavače Teličky. Díky tomu budou čeští kuřáci ještě tři roky po vstupu země do EU ušetřeni "evropských", tedy vyšších cen za cigarety.

V současné době stojí nejprodávanější cigarety Petra 40 korun. Pokud Ale ČR vstoupí do EU v roce 2004, už na začátku roku 2007 kuřák za stejnou krabičku zaplatí zhruba 70 korun.

Jednorázovým zvýšením cen by se podle českých emisarů rozšířil černý trh a vzrostla inflace. Podle samotného ministra Kavana šlo "hlavně o zamezení negativního sociálního dopadu - mnoho kuřáků je totiž ze sociálně slabých rodin." Podle Zajíčka ale byly nejdůležitější obavy, jak by 40% českých kuřáků vnímalo integraci ČR do EU v momentě, kdy by se cena cigaret ze dne na den tak rapidně zvedla.

Nad Kavanovým vítězstvím krčí rameny zástupci čtyřkoalice: "Je to absolutně irelevantní, stejně se musí zdražit, " říká místopředseda výboru pro evropskou integraci, Pavel Svoboda z Unie svobody. "Je to tah na objednávku vlády, ta se totiž obávala tlaku obyvatel."

Kouření přispívá k rakovině plic, nejčatějšímu smrtelnému onemocnění, devadesáti procenty. Na celkové onkologické úmrtnosti se pak podílí jednou třetinou. Podtrženo a sečteno ministerstvem zdravotnictví: kuřáci ztrácejí v průměru 15 let života. Ročně prý u nás podle Bártové na následky kouření zemře 23 tisíc lidí! Jejich příběhy si bývají navzájem podobné. Autorka cituje Jarmilu Pradáčovou z Ligy proti rakovině:

"Přijde k nám pětatřicetiletý chlap, dvě malé děti, karcinom plic. Pak už jen dokola opakuje, že proklíná každou cigaretu, kterou vzal do ruky. My ho můžeme už jen tahat z deprese", popisuje Pradáčová svoji každodenní práci. "Ani proces odvykání není zdaleka tak jednoduchý, jak by se mohlo zdát. Pouze čtvrtina z těch, kteří chtějí přestat kouřit, skutečně přestane," popisuje doktorka Pradáčová, která vede poradnu pro odvykání kouření. "Jakmile se ale naši klienti dozví, že mají rakovinu, z 90% přestanou kouřit ze dne na den."

Největším problémem je podle odborníků tradičně kouření dětí a mládeže. "Právě to je skupina, kterou by zdražení cigaret jednoznačně odradilo od koupě první krabičky." upozorňuje doktorka Pradáčová. S tím souhlasí i ministerstvo zdravotnictví.

Také statistiky hovoří jasně. Při největším zdražení cigaret v roce 1998 (například Sparty zdražily o 4 Kč na krabičku) klesl podle ČSÚ počet vykouřených cigaret z 2350 na občana a na rok o plných pět set."

Proto je podle doktorky Pradáčové absolutní chyba, že vyjednavači ušetřili kuřáky cenového šoku: "Za tím je jasný lobbing výrobců cigaret - nic jiného," zlobí se. "Ale ve státě, kde premiér přijímá cigarety jako dárek, se asi nedalo nic jiného čekat." Tímto povzdechnutím končí článek Elišky Bártové v týdeníku Respekt." Je zarážející, jak automaticky přijímáme skutečnost, že někdo kouří. I lékaři sami často bání jako fabriky a nikoho to nezaráží. Kde jsou ty časy, kdy například žena s cigaretou byla přijímána jako neslušná, vulgární. Cigareta se dnes neslučuje asi jen s představou sportovce.


A nebo sportovkyně: Třeba běžkyně Kateřiny Neumannové. V časopise Týden vyšel článek Tomáše Čechtického, který se věnuje právě Neumannové. Píše o ní, že je to "po léta jediná figura ve výkladní skříni českého lyžování".

(Přitom tu máme tradici takových běžkyň jako Květa Jeriová v osmdesátých letech nebo Helena Šikolová v sedmdesátých.)

Čeští běžci na lyžích zahájili letošní sezónu ve finském Kuopiu úspěchem. Neumannová nezůstala se svým štěstím sama. "Kolegům z reprezentace šly zřejmě k duhu drastické tréninkové dávky trenéra Miroslava Petráska, po nichž prý "trošku brečeli"," domnívá se autor. Výsledkem bylo, že Lukáš Bauer dojel na deset kilometrů volnou technikou čtvrtý, Martin Koukal sedmý.

První dáma českých běžek patří mezi deset nejlepších běžkyň na světě. Přitom nežije ve Skandinávii, v Alpách nebo na Sibiři, kde leží sníh osm měsíců v roce. Bydlí v Písku a trénuje na Šumavě. Její úspěchy se rodí z tréninku, při němž "dohlédne na hranice lidských možností." Jak píše Čechtický, rok co rok ji čeká kolem čtyř tisíc kilometrů na lyžích, čtyř tisíc kilometrů na kole a tisíce pěti set kilometrů běhu prostého.

A nejde o dávky jen tak ledajaké, ta muka jsou hluboce prožitá. V jednom z rozhovorů Neumannová řekla:

"Mezi mými kilometry a kilometry ostatních holek z manšaftu není rozdíl co do množství, ale co do kvality. Trénovat na prahu bolesti je poměrně jednoduché. Ale překročit ten práh do pásma, kde už to bolí hodně, rvát se v tréninku sama se sebou a vlastně napodobovat závod, to už vydrží málokdo. My takhle s mým trenérem Standou Frühaufem v létě trénujeme. Musí to bolet víc než v zimě při závodech. Příprava v červenci, v srpnu a v září v šumavských lesích na Zadově je pro mě utrpením a pro laika je nepředstavitelné, co v tu dobu prožívám."

Olympijské hry v Salt Lake City se blíží. Začnou 8. února 2002. První světový pohár ukázal dobrý směr v přípravě českých běžců. Zbývá však deset týdnů, které mohou změnit vše, tvrdí Tomáš Čechtický v časopisu Týden.