Přehled týdeníků

Výběr z českých týdeníků na 6. října připravila Eva Petržílková.

Na své poslední schůzi se poslanci parlamentu rozhodli posílit pravomoci zpravodajských služeb. Pokud změny odhlasuje Senát a podepíše prezident, Bezpečnostní informační služba bude moci bez průtahů a bez kontroly jakýmkoli dalším orgánem vyžadovat přístup k výpisům telefonního provozu a také přístup k jakýmkoli dalším evidencím obsahujícím osobní data občanů, uvádí týdeník Respekt a pokračuje:

Dosud museli příslušníci BIS - pokud chtěli dostat zmíněné informace - podniknout byrokratické kolečko a získat nejen svolení vedoucího svého odboru, ale také svolení policie a státního zástupce. Po novelizaci budou mít přístup k informacím o všech občanech daleko snazší.

Poslanci odsouhlasili zmíněné změny v rámci zákona o azylu v době krize a bez diskuse s občany. Je otázkou, jak se k nim postaví Senát a zda novely podepíše prezident. Ten posílení pravomocí zpravodajských služeb nejprve zhodnotil pozitivně, potom je ale (v rozhovoru pro týdeník Respekt) komentoval s odstupem. Usnadnit práci zpravodajských služeb, pokud plní své úkoly odpovědně, je jistě správné. Poslanci ale odhlasovali posílení pravomocí BIS nejen v čase probuzených obav z terorismu, ale také v době, kdy zdejší zpravodajské prostředí zřejmě ovládá velký nepořádek, připomíná týdeník.


Válka začala potichu, daleko od nás. A přece i my jsme ohroženi. Prý nás teroristé mohou začít ze vzduchu práškovat nějakými smrtícími svinstvy. Nebo nasypou jedy do vody a otráví nás. Od jedenáctého září žijeme ve světě, na který nejsme připraveni. Co máme dělat? Je schopna proti teroru bojovat Evropská unie, do níž se zvolna suneme?, ptá se Martin Fendrych v časopisu Týden a dodává:

Náhle je zase důležitá armáda, tajné služby a policie. Naši vojáci ovšem odpověděli na strach občanů po svém. Deset dní po teroristické akci v New Yorku a Washingtonu spadl cestou z Brna do Přerova z vojenského vrtulníku čtyřhlavňový kulomet. Kulomet je nepoužitelný, uklidňoval občany ministr obrany Jaroslav Tvrdík, nebojte se. Je použitelná česká armáda? Na boj s teroristy určitě ne. Všichni doma přikyvují, že se má profesionalizovat. Ale jak? Nač dnes nakupovat stíhačky? Aby svištěly vysoko nad práškovacími dvouplošníky teroristů? Nemáme žádnou speciální jednotku, která by vedle britských SAS mohla už několik dní po útoku na USA operovat přímo v Afghánistánu. Budoucnost mají malé, mobilní, speciálně cvičené jednotky. Místo nadzvukových letadel by armáda mohla nakoupit vrtulníky, které by bojovníky převážely do akce. V dnešní válce nemáme Severoatlantické alianci, sami sobě, co nabídnout, píše dále komentátor.

Čtyři české tajné služby se už léta potácejí od maléru k maléru. Staly se hříčkou politiků, jsou vtahovány do půtek mezi stranami, zachraňují před policií agenty-opilce, obviňují se vzájemně ze zneužívání pravomocí, honí své vlastní agenty. Normální občan jim stěží může věřit. Přesně teď přišla ideální příležitost předělat je. Ponechat jen to, co by v nich mohlo sloužit nikoli politickým stranám, ale ohroženému západnímu světu. Zřejmě zbude jen málo použitelných agentů.

Policejní prezident Jiří Kolář prorokuje novou migrační vlnu. Je možné, že s určitým zpožděním i k nám dorazí Afghánci. Jak se k nim zachováme, budeme jim věřit, že opravdu utíkají a nechtějí tady zakládat předsunuté talibanské buňky? Najednou se mění pohled na uprchlíky nejen u nás, ale v celé Evropské unii. Ta začala volat po zpřísnění imigračních pravidel, bojí se, konstauje autor komentáře v časopisu Týden.


Prezident Václav Havel poskytl rozhovor týdeníku Respekt. V něm mimo jiné odpovídá na otázku, zda se nebojí omezování občanských svobod v České republice:

"Nejvíc se o identitu bojí ten, kdo si je nejistý vlastní identitou. O své občanské svobody mají největší strach ti, kteří jsou nebo byli nejméně ochotni pro tyto svobody něco udělat. Ale kdo je nesvobodný, třeba různí bývalí aparátčíci, kteří jsou dnes známými komentátory, ten křičí strašně nahlas...Kdo si je jist svou vnitřní svobodou, nemá tak velkou starost, že mu jí někdo zvenčí vezme," uvedl prezident.

V souvislosti s reakcemi na zářijové teroristické útoky na Spojené státy prezident Havel pro týdeník Respekt dále řekl, že ho lehce zneklidňuje myšlení předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause, ředitele televize Nova Vladimíra Železného a dalších lidí.

"Tady vzniká zvláštní svět jakési nerudnosti, zapšklé antipatie ke každému kritickému myšlení. Jako by najednou platilo, že žijeme v ideálním kapitalistickém světě a jakákoli kritická myšlenka podporuje teroristy. To považuji za nesmírně nebezpečné," uvedl Václav Havel. Zmínil pak i "svět zvláštní nadrzlosti, kde se míchá živel veksláků s tónem jakéhosi moralizování a karatelství, jak ho předvádí 'Klausův' deník Super". To všechno podle prezidenta vytváří atmosféru lehkého strachu ve společnosti."Kdyby měl tento svět u nás zvítězit, to bych považoval za svou velikou osobní prohru," dodal Václav Havel.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio