Přehled týdeníků

Spolu s Kateřinou Brezovskou nahlédneme na stránky prestižních českých týdeníků.

Hajlující nacista pro svou neustále zvednutou ruku nemůže ani pořádně vyřídit telefon. Zato dva takoví dobře poslouží jako věšák na prádlo. Máte z extremistů strach? Vysmějte se jim, radí reklamní kampaň, která podle časopisu Týden vzbudila rozporuplné reakce. Někteří lidé ji totiž považují za náborovou kampaň ve prospěch nacistů. Své obavy z kontrapoduktivního efektu neskrývá Jiří Balvín, ředitel České televize, která minulý týden poprvé odvysílala reklamní spoty kampaně. Odborná veřejnost přitom kampaň hodnotí jako velmi zdařilou a vtipnou. Jan Mička z reklamní agentury, která se na české kampani podílí, není reakcemi překvapen. Kampaň totiž podobné vzbudila i v místě svého vzniku, v Německu. "Tahle kampaň není zaměřena na lidi, kteří potřebují prvoplánová sdělení. Je pro často velice inteligentní mladé lidi kolem 15 let, kteří se vyčleňují z rodiny a hledají nějakou komunitu. My jim říkáme, že neonacisti, v jejichž náručí někdy končí, jsou k smíchu," řekl časopisu Týden Jan Mička. Televizní reklama s mottem "Buďte hodní na svého obecního nácka", která běžela v Německu a kterou čeští diváci nyní mohou vidět v původní podobě s českým komentářem, před dvěma lety vyhrála hlavní cenu na světové soutěži v Cannes. V českých televizích poběží do půli října a podpoří ji reklamy v tisku, městské hromadné dopravě a vlacích a také bilbordy po celé republice, uvádí časopis Týden.


Osm set jedenáct žádostí o azyl za půl roku stačilo, aby Česko podniklo krok, k jakému se podle časopisu Týden ty slušnější země odhodlávají dlouho a uváženě, při počtech mnohonásobně větších. Prohlásilo, že hodlá od října zavést vízovou povinnost s Rumunskem, se zemí, jež té naší neprovedla nic jiného, než že tu letos 811 jejích občanů zkouší své velmi nezaručené štěstí, píše list. Vskutku chlapské gesto české vlády podle něj těžko vnímat bez trapných souvistostí. Zrodilo se v čase ruzyňské kapitulace, jež je ovšem vydávána, a bohužel i většinou národa vnímána, za diplomatický ústupek, jímž stát racionálně chrání "své" zájmy. Po dvou měsících více než problematického kompromisu s britskými předsunutými hlídkami, kompromisu, kterým měla být vykoupena hrozba víz, se zocelená ministerská rada rozhodla dát facku jiným směrem. Asi jako když má slaboch potíže s někým silnějším, uhýbá mu, bojí se ho, hrbí se před ním, a tak si spraví sebevědomí na někom slabším. Brzy jsme zapomněli, že jsme se podstatou režimu i stylu života od Rumunska před deseti lety zase tak moc nelišili, že jsme se ponižovali pod kvalitou stejně podlým režimem... Navíc: to statečné vízové rozhodnutí padlo ve dnech, kdy jsme si rituálně připomněli srpnovou okupaci v roce 1968. Který stát takzvaného socialistického tábora se jí demonstrativně a odvážně nezúčastnil? Rumunsko. A je vcelku lhostejné, že to byl asi jediný sympatický čin jinak odpudivého diktátora Ceauseska... Od vlády, jejíž zvláštní chápání etiky je pověstné, již toho může jen málo překvapit, uvádí časopis Týden.


Lidé z Podviní, obce pár kilometrů od Litoměřic, mají svého souseda Petra Žáčka často za šílence, píše týdeník Respekt. Tuto pověst si podle listu mezi vesničany vysloužil zvláštním plánem: před pěti lety si usmyslel, že si na svém pozemku postaví rodinný dům z konopí. Tři roky na to pěstoval "kytky" a letos se chystá pustit do díla. Ještě na podzim by chtěl vybudovat první zeď. "Konopí je úžasná rostlina. Nejen fantastický stavební materiál, ale dá se využít na všechno - od výroby obalů až po jídlo," říká pan Žáček. Sám se považuje za vynálezce a v konopí, které má česká populace zafixované jako "drogové zlo", vidí naopak možnost, jak do budoucna ulehčit těžce zkoušené přírodě. Pan Žáček přiznává, že dřív se o konopí zajímal také hlavně jako konzument. "Pak jsem si někde přečetl, že ve Francii staví z konopí domy. To mi nedalo. Začal jsem se o to zajímat, napsal jsem zahraniční firmě, která se tím zabývá, a řekl jsem si, že to zkusím také," vzpomíná pan Žáček. Čeští architekti si nad tím ale klepali na čelo, a tak se radí jen se studentem stavební školy, se kterým dává dohromady nákresy. Dům chce postavit čistě přírodním způsobem - konopné stonky se budou vázat do řad, balit vápnem a k nim se přidá písek. Jako střecha poslouží konopné plátno. Kruhová stavba vyroste na zahradě a díky vzdušné izolaci dutých stvolů a drti z listí ve stěnách bude mít levné a ekologické zateplení. "Ještě nevím, jestli tam budu bydlet sám, nebo tam budou kanceláře nějaké ekologické organizace, kterou bych třeba založil. Zatím je pro mě důležité, aby to vůbec stálo," plánuje stavebník. Připomíná, že v Evropě už zázračná rostlina zvaná konopí zažívá svou renesanci a po půlstoletí zákazů se opět používá v široké škále výrobků. K nám podle pana Žáčka tento trend ještě nedorazil, uvádí týdeník Respekt.