Přehled týdeníků


V časopise Týden se dočteme, že výrobce becherovky je v úzkých. Podnik, jehož pozice se kdysi zdála neotřesitelná, vyklízí trh konkurenci z plzeňského Stocku. Ještě před deseti lety měla becherovka proti fernetu výrazně vyšší podíl na trhu a pyšnila se věhlasnou známkou, s níž se image fernetu nedala srovnávat. Dnes však plzeňští ovládají třetinu trhu, zatímco podíl becherovky stále zůstává na někdejších třinácti procentech. Podle časopisu likérka už třetí měsíc pracuje jen na jednu směnu a propouštět nemusí jen kvůli tomu, že se zbavila brigádníků.

Majitelem registrované známky Jan Becher Karlovarská becherovka je společnost Salb, jejímž podílníkem je Pernod Picard. Když Salb do Becherovky vstupoval, slíbil, že poskytne becherovce prodejní síť Pernod Picard a likér se tak bude prodávat ve 40ti zemích světa. Dnes se vyváží nejvíc na Slovensko a do Německa, jinde je zájem zanedbatelný. Mluvčí becherovky David Binar považuje do budoucna za slibný také trh v Polsku, Maďarsku a hlavně v Rusku.

Generální ředitel Stocku Plzeň Matrin Petrášek soudí, že na propadu becherovky se podepsala 7 let se táhnoucí privatizace a nekonzistentní marketingová strategie. Becherovka je univerzální nápoj pro všechny typy konzumentů, takže se marketing nemá vlastně na koho obracet. Naproti tomu fernet, který se dostal až na padesáté míst ve světovém top žebříčku nejprodávanějších lihovin, založil svůj marketing na vyhraněném maskulinním, chlapském charakteru fernetu. Becherovce nepomohlo ani to, když se po vzoru fernetu pokusila vyrábět hořkou modifikaci becherovky, tzv. Rapid. Další Limet je neúspěšnou odpovědí na Fernet citrus.

A konečně posední úskalí prosperity Becherovky. Domažlický podnikatel Zdeněk Hoffmann tvrdí, že on sám je jediným dědicem práv ke značce Johann Becher. Jestli jsou jeho dokumenty padělané či ne, by měl rozhodnout soud. Jasný výrok však zatím nepadl a Hoffmann mezitím začal vyrábět a prodávat svůj likér Johann Becher Bitter na Slovensku, kde získal prestižní ocenění. Podporu ve sporu s Becherovkou mu vyslovil i pezidet Schuster. Hoffmann připravuje otevření provozoven v Čechách, na Moravě, v Polsku a v Rusku.

Článek končí upozorněním, že za rozhodnutím o současném vlastníku karlovarské becherovky stály politické zájmy. Ve hře byly politické konexe bývalého kancléře Schwarzenberga. Ve prospěch firmy Salb rozhodl hlas Jana Rumla, který dnes privatizaci nechce hodnotit: situaci nezná a nezajímá se o ni.