Přehlídka českého divadla

Až do 16. května potrvá v Praze přehlídka České divadlo 2003/2004, v níž profesionální soubory divadel České republiky představují pozoruhodné tituly svého repertoáru. Informuje Evelina Himalová.

Celkem jde o 20 regionálních inscenací. V pořadí 9. ročník, kterému - jako už tradičně - věnovali záštitu ministr kultury Pavel Dostál a primátor Prahy Pavel Bém, byl odstartován v prosinci Dostojevského "Idiotem", jímž se prezentovala Divadelní společnost Petra Bezruče v Ostravě ve Švandově divadle. Program pokračoval "Boží duhou" od Jaroslava Durycha v provedení brněnského Divadla U Stolu. Ve Švandově divadle, které je hlavní oficiální scénou festivalu, se odehrálo i představení s vánoční tématikou "Vyšla hvězda nad Betlémem", autora Pavla Vašíčka; do Prahy s ním přijelo plzeňské Divadlo Alfa. V polovině ledna byl velmi vstřícně přijat v české metropoli - tentokrát v Divadle na Vinohradech - slavný, i z filmového zpracování známý, americký muzikál Johna Kandera "Kabaret" v nastudování Horáckého divadla Jihlava. V příběhu, odehrávajícím se v Berlíně počátkem 30. let minulého století, vytvořila v jihlavské inscenaci titulní roli kabaretiéra překvapivě žena. Je jí Ludmila Forétková, která nepředstírá, že je muž. Nekarikuje ani nevyrábí bizarnosti, ale ve fraku, s nabílenou tváří a s přesně stylizovaným pohybem se stává výstižným vyjádřením podivně se měnícího světa, který v realitě nastupujícího fašismu nemá perspektivu...

"O Jihlavském divadle se mnohdy až tolik nehovoří. Je to vynikající soubor, a 'Kabaret' se jim podařil,"

říká šéf programu celoroční přehlídky České divadlo doktor Oldřich Janota z pořadatelské společnosti Foibos. Já doplním, že pražští diváci mohou jihlavský "Kabaret" srovnávat s rovněž velice úspěšnou inscenací nuselského Divadla na Fidlovačce, kde titulní postavu ztvárňuje Petr Rychlý. Z historie připomenu, že československou premiéru měl "Kabaret" v roce 1977 v Brně, jedenáct let po premiéře světové. V roce 1978 ho uvedlo pražské Hudební divadlo Karlín s Laďkou Kozderkovou v roli Sally. V polovině devadesátých let slavný Kanderův muzikál nastudoval Petr Lébl v Divadle Na zábradlí.

Ale vraťme se dál k přehlídce České divadlo a k výběru nejúspěšnějších představení uplynulé sezóny, jimiž se regionální soubory prezentují v našem hlavním městě...

"Takový hit jsou 'Šakalí léta' Středočeského divadla Kladno. Tam jsme dokonce změnili titul, protože s tím, který jsme původně zamýšleli, už byli na Pražském hradě v rámci Letních shakespearovských slavností. 'Šakalí léta' se opravdu povedla na Kladně, takže představíme 'Šakalí léta', karlovarské divadlo uvede Havlovu hru 'Largo desolato', která se také povedla, Brno pak 'Prostopášníka'. Jak už to tradičně bývá, bude i klasika, třeba 'Její pastorkyňa' Jihočeského divadla České Budějovice. Ale jsou tam samozřejmě inscenace další a další,"

uvedl Oldřich Janota s tím, že i letošní přehlídka oceňuje nejlepší herecké výkony a umělecký počin minulého ročníku. Autorem Ceny Českého divadla - Múzy Thálie je akademický malíř Jiří Šuhájek. Realizaci návrhu provedla sklářská huť Charlotta v Karolince u Vsetína.