Přehlídka v Plzni představí další silný výběr evropského divadla

Srbské národní divadlo Novi Sad - Loď pro panenky, foto: www.festivaldivadlo.cz

Už brzy se rozhodne, které z dvou českých měst získá titul Evropské město kultury roku 2015. Zda to bude Ostrava nebo Plzeň. V západočeské metropoli se v těchto dnech chystá jedna z největších a nejnáročnějších divadelních přehlídek - mezinárodní festival Divadlo, jehož osmnáctiletá existence patří mezi silné argumenty Plzeňanů pro získání titulu.

Srbské národní divadlo Novi Sad - Loď pro panenky,  foto: www.festivaldivadlo.cz
Organizátoři oznámili, že od 15. září se v Plzni odehraje 35 představení z České republiky, Lotyšska, Maďarska, Německa, Polska, Slovenska, Srbska a Turecka. Podle ředitele Jana Buriana přehlídka nabídne to, na co jsou diváci už léta zvyklí:

"Kvalitní program, který na jedné straně ukazuje to, co je v této chvíli v evropském kontextu považováno za nejlepší a inovativní, a zároveň přehlídku toho nejlepšího z českého divadla. Tím je festival jedinečný a má tak smysl nejen pro diváky, kteří představení uvidí, ale daří se mu tím ovlivňovat a inspirovat domácí divadlo vůbec."

Kamila Černá,  foto: ČTK

Ve svém mezinárodním programu dramaturgie tradičně míří do zemí visegradského prostoru a zemí bývalého sovětského bloku. Dramaturgyně Kamila Černá vysvětluje, že letos pořadatelé otevřou v tomto směru nový dlouholetý projekt:

"V tomto roce začínáme nový projekt, který bychom chtěli rozložit do více let, a to je představení těch nejvýznamnějších buď národních divadel nebo velice prestižních scén tohoto regionu. Letos představujeme tři takové soubory."

Slovenské národní divadlo z Bratislavy - Anna Karenina,  foto: www.festivaldivadlo.cz

Je mezi nimi jednak Slovenské národní divadlo z Bratislavy, které přiveze zahajovací představení, 4 a půlhodinovou dramatizací Anny Kareninové, Srbské národní divadlo z Nového Sadu a Nové Rižské divadlo z Lotyšska. Jejich Sound of Silent, představení beze slov s hudbou Simona a Garfunkela, bude podle očekávání velký magnet letošního ročníku:

"O tuto inscenaci jsme se snažili tři roky, protože soubor Rižského divadla jezdí po celé Evropě a získat je do našeho festivalového termínu bylo velice obtížné."

Nové Rižské divadlo z Lotyšska - Sound of Silent,  foto: www.festivaldivadlo.cz

Jak už bylo řečeno, Plzeň s napětím očekává výsledky klání o titul Evropské hlavní město kultury. V rámci kandidatury rovněž vznikl projekt zcela nové divadelní budovy. Jan Burian slibuje, že návštěvníci festivalu jako první projekt uvidí na vlastní oči.

Jan Burian,  foto: ČTK
"Toto nové divadlo je projektováno jako velmi moderní, multifunkční budova, která by měla podstatným způsobem ovlivnit nejenom kvalitu divadelního života v Plzni, ale i kvalitu našeho festivalu."

Podle Buriana bude do takové budovy možno zvát divadla, která dnes kvůli technickým nárokům v Česku hrát nemohou. V rámci festivalu Divadlo proběhne také speciální akce pro divadelní odborníky ze zahraničí. O té budeme informovat příští týden ve středeční rubrice z Kultury.