Překážka do Evropy

Čas od času vysloví některý z politiků nepřímé temné podezření, že Evropská unie si vymýšlí další a další překážky pro vstup Česka do unie. Na druhé straně, jak uvádí Zdeněk Vališ, jsou to třeba čeští poslanci, kteří sami některé překážky vymýšlejí.

Ani dva měsíce nevydrželo rozhodnutí poslanecké sněmovny o zrušení tzv. Duty-Free obchodů ke konci letošního roku. Téměř v utajení a tudíž bez většího vzruchu sněmovna své dřívější rozhodnutí odvolala a velkou většinou hlasů odhlasovala jejich další životnost až do 31. prosince 2003. Svou velkou náklonnost k prodejům bez daně z přidané hodnoty vyjádřili shodně občanští demokraté, komunisté i liberálové z Unie svobody. Ponechme stranou štiplavé poznámky o Kocourkovských poměrech panujících ve sněmovně, i když k tomuto přirovnání přímo svádí fakt, že nejohnivějším bojovníkem za Duty Free byl řadu měsíců poslanec Martin Kocourek z ODS.

Povšimněme si spíše proti čemu vlastně poslanci hlasovali. Jednak se vyslovili proti nutnosti sladit českou legislativu s normami Evropské unie, kde už byly free shopy zrušeny. Jednak hlasovali poslanci proti vyrovnání konkurenčních podmínek a zamezení možnosti daňových úniků, což je jistě poněkud udivující u stran, které jinak tak halasně volají po rovných příležitostech pro všechny a kritizují třeba zvýhodňování některých zahraničních investorů sociálnědomokratickou vládou.

V případě duty free se ovšem používá stejný argument, jakým se ohání Zemanův kabinet při zdůvodňování určitých výsad pro investory. Obchody přímo zaměstnávají přes dva tisíce lidí a s navazujícími obory prý zajišťují práci dalším dvaceti tisícům lidí. Také komunisté se ohánějí argumentem, že v příhraničních oblastech je každé pracovní místo dobré. U Klausovy ODS k tomu navíc přistupuje moment pragmatického vztahu k unii.

Není prý nutné přejímat její standardy dříve, než je nutné. Jen si vzpomeňte, říkají občanští demokraté, jak nám říkali, že musíme snížit cla na dovoz evropských aut, jinak se do Evropy nedostaneme. Snížili jsme tedy cla a co to pomohlo, kladou zákonodárci ODS sugestivní otázku? Zároveň rozhořčeně odmítají spojení se zájmovou skupinou podnikatelů - Českých duty free sdružením. A šéf sdružení jim přizvukuje. Nijak prý poslance neovlivňovali, záleží přece na každém, jak rozumně k věci přistoupí. Inu, hodně poslanců asi přistoupilo k věci skutečně rozumně.

Pokud jde o daňové úniky, mluví se v kuloárech o sumách až s devíti nulami, o které stát přichází. Nebylo by divu, vždyť například v duty free zóně v okrese Znojmo se duty free obchody proplétají s normálně zdaňovanými prodejnami a provozovnami služeb. Nezdaněné obchody jsou navíc už delší dobu zdrojem nepříjemných problémů s Rakouskem a Německem. Jako by jiných nebylo dost.