Premiér Gross řekl, že jeho žena Šárka přeruší podnikání

Premiérova manželka Šárka Grossová přeruší podnikání, a dokud bude Stanislav Gross ve vysoké funkci, svěří obchody renomované advokátní kanceláři. "Myslím, že to prospěje řadě věcí," řekl Gross při návštěvě Francie.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach reagoval na rozhodnutí manželky premiéra zdrženlivě. "Je to její rozhodnutí. Není to moje žena," uvedl. "Moje rodiče byli jedináčci, takže nemám ani žádného strýčka nebo tetičku," dodal druhý muž sociální demokracie v narážce na původ peněz, které si Gross půjčil na pořízení bytu. "Je to velmi moudré rozhodnutí, které může přispět k odstranění pochybností kvůli tomu, že žena premiéra podniká. Myslím, že bude dobré, když žena premiéra podnikat nebude a bude se třeba věnovat charitě," řekl novinářům předseda poslanců ČSSD Michal Kraus. I když už odpoledne doporučil, aby Šárka Grossová přerušila své podnikání, Grossovi to prý neradil.

Předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý zvolené řešení považuje jen za pokus o úhybný manévr, který nic neřeší. ODS teď nechystá žádné kroky. "Taktovku v této vládní krizi převzal předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Dokud se neukáže, kam to povede - já mám čím dál větší strach, že nikam - tak my do té chvíle ani žádné kroky chystat nemůžeme," dodal.

"Pan premiér by si ušetřil hodně starostí, kdyby před pár lety splnil svůj slib a nechal si udělat bezpečnostní prověrku. Stejně by měli postupovat všichni, kteří mu něco vyčítají," soudí místopředseda US-DEU, ministr obrany Karel Kühnl.