Premiér Gross ustaví skupinu, která navrhne změny v zákonech o rozvědkách

Premiér Stanislav Gross souhlasil se vznikem komise, která prověří stávající legislativu týkající se tajných služeb a navrhne změny. Jak uvedla Česká televize, vznik komise Grossovi navrhli poslanci ze sněmovního branného výboru. Komise má především upravit parlamentní kontrolu, která je nyní podle poslanců nedostatečná. V komisi mají být zastoupeni lidé z ministerstva vnitra, z Úřadu vlády a odborníci ze zpravodajských služeb.

"Ani jedna rozvědka, ani vojenská, ani civilní, nemají vůbec žádný veřejnostní dohled. To je chyba," řekl šéf branného výboru Jan Vidím. Kontrarozvědky sice kontrolují členové příslušných parlamentních komisí, to je však jen formální. Jan Klas, který vede komisi pro kontrolu civilní kontrarozvědky, prohlásil, že jeho komise se musí spoléhat na stanovisko ředitele služby. Vláda podle Grosse informace má. Zprávy tajných služeb dostává kabinet pravidelně, premiér sám má k dispozici i zprávy průběžné.

O posílení kontroly tajných služeb a o možnosti dohlížet nejen na kontrarozvědky, ale také na rozvědky uvažovali poslanci v minulých letech již několikrát. Většinou se ale nakonec rozhodli vyčkat na to, zda a jaký návrh předloží vláda.