Premiér se mýlil

Velín JETE, Foto: ČTK

Premiér Miloš Zeman označil nepřímo ty z Rakušanů, kteří se podepsali pod protitemelínskou petici za idioty. Za tento výrok si naopak sám vysloužil označení hulvát. Na druhé straně hodně Čechů už skutečně unavuje antitemelínská rétorika založená na fundamentalistickém odporu. Jak ale uvádí Zdeněk Vališ, iracionální strach z Temelína může mít u mnohých Rakušanů i racionální důvody.

Před více než dvaceti lety Rakušané rozdílem pár hlasů odhlasovali v referendu, že si zavřou už dostavěnou jadernou elektrárnu ve Zwentendorfu a stanou se bezatomovou zemí. Zdá se, že mnozí nemohou pochopit, že když mohli zrušit Zwentendorf, proč nemohou odstavit i Temelín. Ponechme stranou český údiv, že v tomto uvažování jim jaksi vůbec nevadí, že Rakousko-Uhersko se rozpadlo už před drahnou dobou. Mnozí Češi prostě nedokáží pochopit, proč vadí Rakušanům zrovna Temelín. Vždyť kolem Rakouska je spousta starších atomových elektráren, které z hlediska bezpečnosti nesahají Temelínu ani po paty. Což ostatně potvrdily desítky mezinárodních komisí, které se už v jihočeské elektrárně vystřídaly.

Velín JETE,  Foto: ČTK
Rakušanům přitom nevadí ani jiná česká atomová elektrárna Dukovany, postavená ještě za komunistického režimu a nacházející se blíže k rakouským hranicím než Temelín. Jižní sousedé samozřejmě zcela oprávněně požaduje, aby blízko jejich hranic stálo bezpečné zařízení. Na druhou stranu by však měli uznat, že bezpečnost Temelína je především v zájmu českého občana. A je-li pro něho tato bezpečnost zaručena, je tím pádem zaručena i občanu rakouskému. Strach z atomové energie vůbec lze pochopit. Kde se ale vzalo u sousedů tolik strachu z jednoho konkrétního díla? Když o tom trošku zauvažujeme, dospějeme možná k závěru, že onen iracionální strach pomohli v Rakušanech vypěstovat sami Češi. Žádná elektrárna se nestavěla tak dlouho a o žádné se tolikrát neuvažovalo, že se nedostaví. Jednou proto, že nejsou finance, pak zase proto, že Česko má údajně elektřiny dostatek a Temelín je tudíž zbytečný. Jednotlivé vlády si od pádu komunistického režimu přehazovaly Temelín jako horký brambor. A zřejmě právě už tato nerozhodnost českých politických garnitur vyvolala u Rakušanů ostražitost.

Passerová - Schussel,  Foto: ČTK
Když pak tu a tam informovala média o zjištěných nepořádcích na stavbě, jejichž náprava stála další miliardy, nelze se divit tomu, že zneklidnění Rakušanů ještě vzrostlo. Snad žádný národ nemá u Rakušanů takovou pověst bordelářů jako Češi. Úsloví "böhmisches Dörfer" neboli "česká vesnice" používají rakouští Němci od dob c.k. monarchie, když chtějí vyjádřit, že je někde opravdu hodně velký nepořádek. Hovořit proto výlučně o iracionálním strachu Rakušanů z Temelína, není zcela přesné. Ten strach se u mnohých formoval postupně. Připočteme-li k tomu pozdější propagandistickou kampaň, která už zcela účelově zamlčuje či zkresluje pravý stav věcí, a naopak z každé prasklé žárovky v jídelně zaměstnanců Temelína vytváří jadernou hrozbu, nelze se zase tak moc divit, že i leckterý vzdělanější člověk podlehne hysterickému ovzduší. Po pravdě řečeno, ona propagandistická kampaň u našich sousedů bohatě těží především z informací českých médií, která si z prasklých žárovek v temelínské jídelně udělala pohodlný servis senzačních zpráv. Premiér Miloš Zeman se velmi mýlil, když nepřímo označil některé Rakušany za idioty.