Premiér Špidla podal demisi, prezident Klaus ji přijal

Premiér Vladimír Špidla podal ve čtvrtek demisi a prezident Václav Klaus ji přijal. Hlava státu poté pověřila odstupující vládu, aby do jmenování nových ministrů dočasně vedla stát dál. Klaus řekl, že odstupující vláda by se měla věnovat především "provozním" věcem a neměla by rozhodovat o zásadních záležitostech. "Demisi jsem přijal a současně jsem Vladimíru Špidlovi předal pověření pro něho i pro všechny ministry k prozatímnímu výkonu funkce vlády do okamžiku jmenování vlády nové," uvedl Klaus, který zároveň Špidlovi poděkoval za jeho práci v nelehké funkci předsedy křehké koaliční vlády.

Špidla uvedl, že je připraven odstupující vládu vést podle představ hlavy státu a soustředit se pouze na provozní agendu. "Někdy je trošku složitější přesně najít tu hranici. Ale myslím si, že mám představu, jak má tato hranice vypadat," řekl. K dvouletému působení koaliční vlády ČSSD, KDU-ČSL a unionistů Špidla řekl, že kabinet odvedl kus práce. "Strategická rozhodnutí obstála, ale koneckonců dějiny se píší až o něco později. Budete mít sami příležitost zhodnotit výsledky vlády," řekl Špidla, který v sobotu rezignoval jak na post předsedy kabinetu, tak šéfa ČSSD.

Špidla řekl, že se vedle dočasné provizorní vlády, kde má spravovat i ministerstvo spravedlnosti, nyní soustředí hlavně na poslanecký mandát. "Pochopil jsem jeho jednoznačný záměr zůstat... v centrální politice," dodal k tomu Klaus. Nyní se spekuluje o tom, že by se Špidla mohl stát předsedou sněmovny nebo že by mohl vystřídat na podzim Pavla Teličku ve funkci eurokomisaře.

Prezident dále doufá, že vztahy mezi politickými špičkami, například mezi bývalými a budoucími předsedy vlády, budou korektní. "Věřím, že v tomto smyslu nastane normální chování, tak jak je tomu běžné v jiných zemí," uvedl. Jako příklad uvedl, že někdy politici navzájem odmítají pozvání na různé akce.