Přehled tisku

Prezident Václav Klaus (vlevo) se 7. dubna setkal na Pražském hradě s premiérem Vladimírem Špidlou, foto: ČTK

Mezi prezidentem a vládou vypukl další spor ohledně zahraniční politiky, píše Právo. Václav Klaus si pozval na Pražský hrad premiéra Vladimíra Špidlu, aby mu vyčetl vládní koncepci postoje Česka k Evropské unii na léta 2004 až 2013. Tu hlava státu považuje za natolik špatnou, že nechápe, jak ji vůbec kabinet mohl vzít na vědomí. "Panu předsedovi vlády jsem vyjádřil hluboký nesouhlas s tím textem, který mně byl jménem vlády předložen,"řekl Klaus novinářům. Vadí mu, že dokument spíš lahodí očím bruselských úředníků.

Prezident Václav Klaus  (vlevo) se 7. dubna setkal na Pražském hradě s premiérem Vladimírem Špidlou,  foto: ČTK
Mezi prezidentem a vládou vypukl další spor ohledně zahraniční politiky, píše Právo. Václav Klaus si pozval na Pražský hrad premiéra Vladimíra Špidlu, aby mu vyčetl vládní koncepci postoje Česka k Evropské unii na léta 2004 až 2013. Tu hlava státu považuje za natolik špatnou, že nechápe, jak ji vůbec kabinet mohl vzít na vědomí. "Panu předsedovi vlády jsem vyjádřil hluboký nesouhlas s tím textem, který mně byl jménem vlády předložen," řekl Klaus novinářům. Vadí mu, že dokument spíš lahodí očím bruselských úředníků. Mluvčí Hradu Petr Hájek uvedl, že podle prezidenta takovýto zásadní dlouhodobý koncepční materiál musí být výsledkem široké politické diskuse, což tento text není, protože vznikl pouze v rámci vládní koalice. Materiál podle Klause "působí spíše jako text vytvořený na zadání zvenčí, jako text, v němž má být demonstrována naše konformnost s dnes dominujícím ,evropským' myšlením a frazeologií, než aby šlo o text, který jasně formuluje naše vlastní priority".

Dokument, který vzala vláda na vědomí a kterou prezident důsledně přečetl, trpí podobnými neduhy jako návrh smlouvy s Vatikánem, dodává komentátor LN. Ty Klaus před časem s gustem vyčetl osazenstvu Černínského paláce. Že jeho kritiku musíme v drtivé většině podpořit, nepřímo potvrdil i Špidla výrokem, že se v mnohém s prezidentem shodli. Premiér mu prý navíc vysvětloval, jakými dalšími procedurami koncepce projde, než dostane definitivní podobu. Vládou procházejí tisíce dokumentů, z nichž některé "nikdo" nečte. Pokud jsou to mezinárodní smlouvy či dlouhodobé koncepce, nelze čekat, že je prezident Klausova naturelu nechá bez povšimnutí. Vláda bude zase bita, pokud si nedá pozor.


Nad nezaměstnanými, kteří nemají práci déle než rok, bude od konce léta viset hrozba odebrání sociálních dávek, uvádí MF Dnes. Stačí, když odmítnou nastoupit na úklid záhonků či jinou veřejně prospěšnou práci. Zákon o zaměstnanosti, který s touto sankcí nově počítá, včera schválili poslanci. Ještě ho musí odsouhlasit Senát a podepsat prezident. Smyslem "nucených prací" je to, aby lidé nepobírali dávky a zároveň nepracovali načerno. Zda se toto opatření osvědčí v praxi, bude záležet i na zájmu obcí či firem brát nezaměstnané na úklidové práce. Stále však existuje mnoho obcí, které nezaměstnané na práci nechtějí, bojí se, že je budou muset hlídat a bude to neefektivní.Kromě možnosti nedobrovolných prací nový zákon také zvyšuje podporu v nezaměstnanosti. V druhých třech měsících se zvedne řádově o stokoruny. Lidé starší padesáti let navíc budou moci brát dávky až jeden rok na místo dnešních šesti měsíců.Nezaměstnaní si také budou moci přivydělávat a zároveň brát podporu.


Kladenský exprimátor Milan Volf  (ODS) po propuštění z vazby,  foto: ČTK
Kladenský primátor Milan Volf (ODS), kterého policie podezírá z nezákonného financování hokejového klubu a nákupu služebního automobilu, rezignoval ráno na svou funkci, píší HN. O několik hodin později ho pak soud po téměř dvou týdnech propustil z vazby. "Jsem přesvědčen, že jsem se jako primátor nedopustil žádného jednání v rozporu se zákonem. Neodstupuji z pocitu viny, ale v zájmu Kladna a ODS," uvedl Volf ke své rezignaci. Ať už policejní vyšetřování dopadne jakkoli, pro řadu lidí z Kladna zůstane Volf člověkem, který kdysi hornickému a hutnickému městu vtiskl jinou tvář. A to bez ohledu na to, kolik město za tuto změnu zaplatilo.Zásluhy na zvelebování města neupírají Volfovi ani jeho odpůrci z vedení města. O skutečné ceny za budování "hezkého Kladna" se zajímají především opoziční politici a nyní také policie, která Volfem schvalované transakce prověřuje. Obraz města měla vylepšit např. i primátorova limuzína Audi za více než tři milióny korun - jenže byla koupena bez výběrového řízení.


Je mu devět let. Je to nejmladší zloděj, jakého jsme v Ostravě za poslední roky chytili," řekl MF Dnes policista Tomáš Landsfeld. "Prokázali jsme mu 17 krádeží, z toho třináct vykradených aut, kapsářství i krádeže v obchodech," upřesnil. Do krádeží dítě nutili rodiče. Zlobili se, když se nechalo chytit. "Chlapcova výpověď nás zarazila. Na otázku, kde vzal kladivo, které měl u sebe, odpověděl, že mu ho dala matka na rozbíjení oken aut. Vzala ho prý v autobuse," líčil Landsfeld. Drobný hoch, který utekl z diagnostického ústavu, policistům popisoval, že když přinesl domů málo kradených věcí či peněz, rodiče ho za to trestali. "Zbili mě a vyhodili ven. Otec mě někdy za trest pálil žehličkou na ruce," tvrdil policistům. A naopak, když byli rodiče spokojeni, dostal za odměnu pět až deset korun nebo žvýkačku. "Trestní odpovědnost rodičů je zřejmá, ale musíme jim vinu prokázat. Doposud jsme je neobvinili," dodal Tomáš Landsfeld.