Prezident Havel v Turecku

Václav Havel

Na třídenní návštěvě Turecka je český prezident Václav Havel. Ten jednal v úterý v Ankaře se svým tureckým protějškem Ahmetem Necdetem Sezerem o vzájemné spolupráci v euroatlantických strukturách. Státníci se ale dotkli i dalších aktuálních témat. Více k tomu Eva Petržílková.

Václav Havel
Turecko, které je mostem mezi evropským kontinentem a Asií, vidí podle svého prezidenta Ahmeta Necdeta Sezera ve středoevropském Česku spojence pro prosazování svých zájmů v Evropě. "Českou republiku vidíme jako ideálního přátelského a důvěryhodného partnera pro posílení spolupráce v Evropě," řekl turecký prezident po setkání se svým českým protějškem Václavem Havlem. Oba státníci v krátkých projevech zdůraznili, že dosavadním bezproblémovým vztahům mezi oběma zeměmi by prospělo především oživení hospodářské spolupráce.

"Doufáme, že tato návštěva tomu pomůže - že tomu pomůže i fórum podnikatelské v Istanbulu, kterého se zúčastní také podnikatelé a jejich turecké protějšky."

Prohlásil ve svém vystoupení Václav Havel. Hospodářské vazby mezi oběma zeměmi by měly podpořit smlouvy o veterinární spolupráci a pomoci v celních otázkách, které v Ankaře podepsali český ministr zemědělství Jan Fencl a náměstek ministra financí Pavel Dvořák.

Prezident Havel také během rozhovorů nezůstal nic dlužen své pověsti obhájce lidských práv a jako čestný předseda českého PEN klubu požádal tureckého prezidenta o propuštění nemocného dramatika, právníka a novináře Esbera Yagmurdereliho vězněného za hájení práv Kurdů. Nakolik byla žádost českého prezidenta úspěšná, bude zřejmě 29. října, kdy by měla být u příležitosti tureckého státního svátku vyhlášena amnestie.

Prezident Necdet Sezer ve svém projevu poděkoval České republice za materiální i morální pomoc při loňském zemětřesení. Na počest českého prezidentského páru pak uspořádal týž den slavnostní večeři, kde prezident Havel obdržel nejvyšší turecké vyznamenání. Při jeho převzetí ocenil roli, kterou Turecko hraje v mezinárodní politice, byť právě otázka lidských práv je tím nejproblematičtějším bodem na cestě Turecka do Evropské Unie.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio