Prezident Klaus považuje dění kolem odposlechů za skandální

Prezident Václav Klaus považuje dění kolem odposlechů za skandální. Vůbec netušil, že se odposlechy mohou týkat i jeho. Podle tisku policisté čtvrt roku odposlouchávali podnikatele Ranka Peciče, dlouholetého Klausova přítele, a mohli tak poslouchat jeho hovory s prezidentem. "Já jsem pobouřen za všechny občany České republiky a skoro mě mrzí, že se najednou moje osoba s tím spojila. Já považuji to, co se u nás děje, za opravdu skandální a myslím, že je naším úkolem, abychom se s tím všichni občané České republiky, kteří chceme svobodu, skutečně utkali," řekl Klaus ČTK.

Klaus v pátek požádal ministra vnitra Františka Bublana, aby zvážil odvolání policejního prezidenta Jiřího Koláře kvůli jeho výrokům. Kolář podle prezidenta bagatelizuje používání odposlechů. Policejní šéf v novinovém rozhovoru označil odposlechy soukromých telefonů za běžnou policejní praxi, která nenarušuje práva občanů, pokud jsou bezúhonní. Prezident uvedl, že když protestoval proti Kolářovým výrokům, vůbec netušil, že se odposlechy mohou dotknout i jeho osoby. Není prý pobouřen ani tak tím, že policie mohla poslouchat i jeho telefonáty, ale vadí mu hlavně fakt, že se to může stát každému občanovi v republice.

O praxi policejního odposlouchávání chce v úterý mluvit na Pražském hradě s premiérem Stanislavem Grossem. Tématem jednání mají být i možné kroky vedoucí k "nastolení normálních poměrů". Gross sice neví, v čem je současná situace nenormální, přesto si myslí, že setkání s prezidentem bude mít význam pro zklidnění situace. "Tento stav je nenormální pouze v tom, že se dělá hysterie a kauza z věcí, které se v normálně fungujícím státě berou jako součást činnosti nezávislých justičních orgánů a orgánů činných v trestním řízení," uvedl Gross. Připomněl, že na pravidelných schůzkách s Klausem se dohodli už před časem, a úterní setkání proto nepovažuje za mimořádné.