Přehled tisku

0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes komentuje tzv. náhubkový zákon. List poznamenává, že lídři dvou nejsilnějších stran Mirek Topolánek a Jiří Paroubek jsou rozdílní téměř ve všem. "Tady si však báječně rozuměli. Klacek na novináře schválily jejich strany v nerozborné jednotě."

Mladá fronta Dnes komentuje tzv. náhubkový zákon. List poznamenává, že lídři dvou nejsilnějších stran Mirek Topolánek a Jiří Paroubek jsou rozdílní téměř ve všem. "Tady si však báječně rozuměli. Klacek na novináře schválily jejich strany v nerozborné jednotě."

Potíž je podle komentáře v tom, že ve skutečnosti jde spíše o klacek na čtenáře, diváky či posluchače, kteří mají od začátku dubna zakázáno, aby se dozvěděli, že si vlivný politik po telefonu domlouvá podivné kšefty s bohatým podnikatelem a podobně. Novináři samozřejmě dělají chyby a jejich práce se musí pojit s vědomím odpovědnosti s ohledem na možné důsledky toho, co média zveřejní. "Hrozba pěti let vězení za zveřejnění pravdivých informací o nekalých kšeftech politiků s byznysmeny však nevypadá jako snaha o zvýšení odpovědnosti novinářů. Čiší z ní účelová snaha o zastírání vlastních průšvihů před zraky veřejnosti," podotýká Mladá fronta Dnes.


Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Mirek Topolánek se může podle Hospodářských novin odporoučet do politického důchodu, o odkaz má totiž postaráno. "Až budou finanční historici popisovat velkou hospodářskou krizi 2009 jeho štrasburský projev o Americe, mířící se svými záchrannými balíčky a obrovskými státními dluhy po ´cestě do pekel´, v ní nebude chybět. Topolánkovi se podařilo vystihnout ducha doby." Po euforické stimulační vlně, kdy se politici předháněli, kdo nalije do ekonomiky víc miliard, přichází prozření, že obrovské státní dluhy nás z krize těch soukromých nevytáhnou.


Václav Klaus,  foto: ČTK
Prezident Václav Klaus si podle Lidových novin vychutnává to, že nepozval předsedu zelených Martina Bursíka k jednáním po pádu vlády. Je to podle listu samozřejmě osobní, ale s čím tak mohl Bursík na Hrad kromě úsporných zářivek do Španělského sálu přijít? Jeho poslanecký klub se čtyřmi členy se pilířem žádného vládního uspořádání nestane. To, že hlava státu předsedu zelených ignoruje ale neznamená, že by se Bursík na pádu kabinetu nepodílel. Naopak, i když se dnes tváří dotčeně, za pád vlády i rozvrat své strany nese velký díl zodpovědnosti.


Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Komentář v deníku Právo soudí, že sociální demokracie měla s vyslovením nedůvěry vládě počkat do konce června. Pak by jí občané tleskali nejen v první chvíli, ale možná i do nových voleb. "V takovém případě by totiž odpadly řeči z ciziny o oslabeném a zmatky zmítaném Česku v čele EU. Jednoduše řečeno, byla by to naše vnitřní záležitost. Dnes si kazíme pověst nejen hektickými a neprofesionálními výroky Mirka Topolánka v Evropském parlamentu o americké cestě do pekel, ale také zabitím vlády jen pro potěšení z dobré rány."


Lidové noviny přinášejí informaci o záměru ministerstva školství spočítat romské žáky základních škol. Úřad chce zjistit, jestli jsou romské děti v českém vzdělávacím systému diskriminované. "Z nedostatku jiné metody velí: učiteli, označ Roma. Když připustíme, že žádné lepší než dojmové rasistické kritérium nemáme, lze to pochopit. Kam mají ale učitelé zařadit dítě ze smíšené rodiny, které nebude disponovat ´antropologickými či sociálními indikátory´? To jim ministerstvo neporadí." Podle autora komentáře bude po průzkumu následovat další výpad proti speciálním školám jako projevu rasismu většinové společnosti. Relevantní řešení, které by shrnovalo důvody, proč jsou ti kteří žáci v těchto školách se ale nedá čekat, vyžadovalo by to úsilí a bylo moc drahé. Komentátor se ptá, jestli se odborníci na ministerstvu nechtějí zamyslet třeba nad tím, proč do většinové společnosti integrovaná romská dívka v televizním pořadu přiznává, že se cítí lépe mezi většinovými ´Čechy´než mezi Romy. Komfortnější je ale podle listu určit, kolik žáků z ministerstvem vytvořené "romské populace" má chodit do normálních a kolik do speciálních škol. "Tohle má být ta spásná cesta menšinového etnika k integraci a emancipaci? Ne, ale kdosi předvádí, že bojuje s problémem," uzavírají Lidové noviny.


Změna zákona, podle kterého se budou muset obce starat o svůj majetek a uklízet chodníky, je podle komentáře Mladé fronty Dnes dobrá zpráva pro všechny. Pro občany proto, že se zbaví absurdní povinnosti starat se zdarma o cizí majetek. "A i když si to zatím představitelé měst a obcí nemyslí, je to také dobrá zpráva i pro ně: mohou udělat něco pro blaho svých voličů a zároveň jim předvést, že to dokážou bez dodatečné zátěže jejich peněženek." Komentátor míní, že jde také o výborné protikrizové opatření. Města zaměstnají lidi na odklízení sněhu a zvýší se zakázky pro výrobce techniky jako jsou např. frézy na sníh. A kde na to mají obce a města vzít? Mají se např. zamyslet, jestli v dobách hojnosti "zbytečně nenabobtnal jejich úřad" nebo zda jim neutíkají peníze kvůli předraženým zakázkám atd.