Prezident Klaus se z Portugalska vrátil náhradním strojem

Český prezident Václav Klaus ve čtvrtek večer ukončil třídenní oficiální návštěvu Portugalska. Ze severoportugalského přístavu Porto odletěl do České republiky náhradním letadlem TU-154 M. České ministerstvo obrany tento stroj vyslalo poté, když se v Lisabonu vyskytla závada u letounu Challenger, kterým Klaus původně cestoval.

Zvláštní letoun se ráno krátce po odletu hlavy státu do Porta vrátil na letiště v portugalské metropoli kvůli poruše podvozku. Situace však podle prezidenta nebyla dramatická.

Klaus nakonec dorazil do Porta náhradním spojem portugalských aerolinií. Ve druhém největším městě v zemi obdržel na místní univerzitě čestný doktorát. Posléze na radnici přijal členství v Bratrstvu portského vína.

Letoun TU-154 M mezitím přivezl do Portugalska náhradní díly pro Challenger, který se odpoledne vrátil do Česka.

Ve středu Klaus hovořil na lisabonské univerzitě o problematice jednotné evropské měny euro a s premiérem Josém Barrosem mluvil o otázkách spjatých s EU, její budoucností a o možnostech další spolupráce. O podobných tématech jednal první den své návštěvy s prezidentem Jorgem Sampaiem.