Nový terminál na letišti Ruzyně přivítal první cestující

Foto: ČTK

Na pražském letišti Ruzyně začal fungovat nový dvoupodlažní terminál. Historicky první přílet obstarala pravidelná linka Soluň Praha a slavnostního otevření se zúčastnil i prezident Václav Klaus.

Foto: ČTK
Terminál je určen pro lety spojující země Schengenského prostoru, kde je umožněn volný pohyb lidí bez hraničních kontrol. Ten tvoří 13 z 15 bývalých členských států EU, bez Británie a Irska, plus Norsko a Island. Deset nových členských zemí do něj má vstoupit v roce 2007. Pak budou všechny lety z nového terminálu v podstatě vnitrostátními.

"Když to porovnáme s tím, co tady bylo před desetiletím, tak je to nekonečný rozdíl. Jenom si přejme, aby všechno dobře fungovalo,"

řekl po prohlídce terminálu prezident Václav Klaus, který ocenil design řady nových salonků. Jak uvedla generální ředitelka Letiště Praha Hana Černochová, celý terminál je v modro-bílo-červené kombinaci.

Ředitelka Letiště Praha Hana Černochová,  foto: ČTK
"Ta byla zvolena jako národní barvy České republiky a byla zvolena proto, že v těchto barvách je i logo a celý vizuální styl Letiště Praha."

Jak dlouho se nový terminál stavěl a kolik stál?

"Nový terminál se stavěl 2,5 roku, byl rozdělen do šesti částí, o které se soutěžilo a to umožnilo významné snížení investičních nákladů kolem dvou miliard korun. Celkové náklady na terminál byly 8,2 miliardy, myšleno s prstencem a spojovacím objektem. Vzhledem k tomu, že je to terminál financovaný Evropskou investiční bankou a zajištěný konsorciem mezinárodních bank, tak si myslíme, že jsme významným způsobem přispěli k prestiži republiky a určitě jsme usnadnili cestu financování dalším projektům, protože nebývá zvykem, že by se takto významným způsobem snížily původní náklady."

Jaká bude kapacita terminálu?

"V současné době zvyšujeme kapacitu o 4 miliony. Je však třeba podotknout, Letiště Praha ví, že je velký rozdíl mezi reálnou a technickou kapacitou. Na původním terminálu jsme měli kapacitu 6,5 milionu cestujících a obsloužili jsme v loňském roce téměř 11 milionů. Takže víme, že organizačními opatřeními jsme schopni technickou kapacitu navyšovat, ale terminál je postavený tak, aby dodatečným osazením technologických prvků jsme byli schopni kapacitu navyšovat na 15 milionů cestujících a s dalšími stavebními úpravami, to znamená dostavěním dalšího prstu, až na 20 milionů cestujících."

Prezident Václav Klaus a ředitelka Letiště Praha Hana Černochová,  foto: ČTK
Z Ruzyně létá 50 leteckých společností do 103 míst na celém světě. Problémem je spojení letiště s Prahou. Chybí metro či rychlodráha, na což upozornil i Václav Klaus.

"Jestli se opravdu usiluje o to, aby tady bylo 20 milionů cestujících, tak mám pocit, že po této silnici, kterou máme do centra, by asi těžko těch 20 milionů lidí doputovalo. Tady je velký úkol pro Prahu, aby tuto věc vyřešila."

A metro k letišti už začíná nabývat konkrétní obrysy. Optimisté tvrdí, že by sem první souprava mohla přijet v roce 2012. O prodloužení trasy A se hovoří už asi deset let. Nyní rada města rozhodla o změně územního plánu. Úsek metra s osmi stanicemi má být dlouhý přes 14 kilometrů a náklady se odhadují na 38 miliard korun. Prodloužená linka obslouží podle primátora Pavla Béma území, kde bydlí 200 tisíc Pražanů. Kromě přepravy cestujících na letiště, pomůže metro i lidem ze Středočeského kraje. Radní chtějí, aby na výstavbu metra přispíval vyšším podílem stát, město totiž platí 90 procent nákladů.