Prezident požádal ministra vnitra, aby zvážil odvolání policejního prezidenta Koláře

Prezident Václav Klaus se domnívá, že Jiří Kolář by neměl po svém výroku o odposlechu zastávat funkci policejního prezidenta. Ministra vnitra Františka Bublana proto požádal, aby Kolářovo setrvání v úřadu zvážil. Klaus to řekl novinářům po schůzce s Bublanem. Ministr označil Kolářova slova za nešťastná a řekl, že bude o Klausově výzvě přemýšlet. Kolář dříve řekl, že odposlechy soukromých telefonů jsou běžná policejní praxe, která nenarušuje práva občanů, pokud jsou bezúhonní. Václav Klaus se chce seznámit s praxí policejních odposlechů, vyžádá si údaje o jejich počtu. Počet odposlechů podle statistik v posledních letech výrazně vzrostl. Zatímco v roce 1998 provedly různé složky ministerstva vnitra a policie přes 1300 odposlechů, v roce 2002 jich bylo už přes 9450.

Podle Klause je bagatelizace odposlechů zásadním porušením svobody dané českou Ústavou. V demokratickém státě musí platit, že soukromí občanů je nedotknutelnou věcí. "Já jsem znepokojen tím, že si to první z policistů ne dostatečně uvědomuje," uvedl prezident. Kolář svým výrokem oznámil, že lidem má být jedno, zda jsou odposloucháváni, a že když nic neprovedli, nemá jim odposlouchávání vadit. "S tímto postojem já nemohu souhlasit jako občan, nemohu s tím souhlasit jako prezident republiky," prohlásil Klaus. Stanovisko policejního prezidenta se zatím ČTK nepodařilo získat, protože je na služební cestě ve Francii. Podle ministra vnitra Bublana byl Kolářův výrok z pohledu člověka, který "není zasažen policejní praxí" nešťastný. "V tom se přikláním k pozici pana prezidenta. Nicméně si pana policejního prezidenta cením jako člověka slušného, člověka, který by nikdy nepodporoval v této zemi nějaké zneužívání odposlechů," řekl Bublan. Inkriminovanou větu prý Kolář řekl "v přetížení" a "nedomyslel ji".

Ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU) ve Zlíně na Klausův návrh reagoval tím, že prezident by neměl zasahovat do pravomocí jiných částí exekutivy. Místopředseda sněmovního branného výboru Václav Frank (KSČM) ČTK řekl, že je věcí Bublana, jak se rozhodne. Frank považuje Koláře za odborníka, který udělal pro policii hodně práce. Připustil, že by bylo škoda, kdyby Kolář policii opustil. Měl by si ale uvědomit, že je nejvyšším představitelem policie a že je třeba vážit každé slovo, zdůraznil.