Prezident romské unie: Náš problém může v EU ztratit na významu

Prezident Mezinárodní romské unie (IRU) Emil Ščuka se obává, že řešení romského problému může v rozšířené Evropě ztratit na významu. Na přínos, který by mohl mít život ve společenství států pro Romy, se dívá pesimisticky. Řekl to ČTK na celostátní konferenci romských organizací, sdružení a osobností v Praze, kterou IRU uspořádala k Mezinárodnímu dni Romů.

"Západní Evropa do dneška romský problém nevyřešila. Neměla ani tu politickou vůli, kterou občas aspoň v našem státě pociťujeme a vidíme," uvedl Ščuka. Upozornil na to, že ani v členských státech EU například mnoho mladých Romů nestuduje. Vznikají tam navíc ghetta a Romové jsou vytěsňováni na okraj společnosti, dodal prezident IRU.

Ščuka se obává, aby řešení problémů romské menšiny po rozšíření EU i v Česku neustoupilo do pozadí. Zlepšení postavení Romů a dalších menšin patřilo k požadavkům EU, o jejichž splnění se musely kandidátské země před vstupem do společenství snažit. Orgány EU v minulosti Česko za jeho přístup často kritizovaly. Podle prezidenta IRU ale není jasné, zda EU bude tuto oblast stejně intenzivně sledovat i ve státech členských.