Prezident Václav Havel je nemocen

V.Havel

Podle lékařů se jedná o začínající zápal plic. Kvůli zdravotním problémům musel prezident předčasně ukončit svoji oficiální cestu po arabských státech a vrátit se do Prahy. Podrobnosti má Jaromír Marek.

V.Havel
Václav Havel je nyní v pražské Ústřední vojenské nemocnici, kam byl přepraven přímo z letiště. Tam přicestoval speciálním komfortním letadlem, ktrerému mu pro přepravu poskytl kuvajstský emír. Jak sdělil Havlův ošetřující lékař Ilja Kotík, prezidentův stav není kritický. Má sice zvýšenou teplotu a bere antibiotika, ale normálně komunikuje.

Na CT vyšetření se ihned po příletu potvrdilo to, co jsme vlastěn slyšeli an těch plících a o čem svědčil tenklinický obraz, tedy nevzdušnost toho pravého plícního laloku a zánět, který jsmke hodnotili jako začínající zápal plic vpravo.

Zatímco Kotík označil Havlovu cestu do arabských zemí za náročnější, Špaček tvrdil, že nebyla o nic rizikovější než dřívější prezidentovy cesty.

Prezident republiky musí cestovat, musí se podrobovat řadě různých protokolárních povinností. Přináší to rizika a pan prezident vědomě ta rizika nese.tato cesta nebyla o nic náročnější než ostatní, v Kuvajtu bylo 17 v Saudské Arábii 18 st.C, takže ta teplota byla o něco příjemnější než tady, ale nebyla tam žádná tropická vedra.

Zatím není známo, jak dlouho bude prezident Havel v nemocnici. podle předpokladu by to nemělo být víc než několik dnů. Jak uvedl jeho oošetřující lékař , jedná se o obvyklý Havlův zdravotní problém. Prezident měl zdravotní komplikace už od roku 1989, prodělal srdeční problémy,několikrát zápal plic a chronický zánět průdušek. Měl zhoubný nádor a v roce1996 mu lékaři museli odstranit jednu třetinu plíce. Havel ze svých plicních problémů viní komunistické vězení, v němž strávil několik let faktemm je i to, že Havel býval velmi silný kuřák.

Redaktor Miroslav Konvalina navštívil prezidenta Havla na Arabském ploostrově.