Prezident Václav Klaus přijal demisi ministra obrany Jaroslava Tvrdíka

Prezident Václav Klaus dnes demisi, kterou koncem minulého týdne podal ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Tvrdík tak přestává být členem vlády, řekl Klausův kancléř Jiří Weigel. Prezident si pozval Tvrdíka k sobě na Hrad, kde spolu hovořili mj. o budoucí podobě české armády. Tvrdík na svou funkci rezignoval, protože nesouhlasil se škrty v armádním rozpočtu. Jím chystané reforma vojska za těchto podmínek už prý není možná.

Prezident podle kancléře Tvrdíkovi poděkoval za jeho práci. "Netajil se tím, že odchod pana ministra Tvrdíka ho osobně mrzí, protože jej považuje za nejvýraznější osobnost, která v čele tohoto resortu stála," řekl Weigl. Tvrdík novinářům přiznal, že prezidentovo hodnocení je pro něj osobní satisfakcí. "Tečka za působením v resortu nebude nešťastný černý pátek minulého týdne, ale setkání s panem prezidentem," řekl. Minulý pátek totiž ministr vzal po jednání s předsedou vlády Vladimírem Špidlou svou čtvrteční demisi zpět. Pak si ale vše zase rozmyslel a s omluvami a prohlášením, že je lepší vypadat jako hlupák jeden den, než zbytek kariéry, skutečně demisi podal.

Odcházející ministr ještě jednou poděkoval všem svým spolupracovníkům a vojákům za dvouletou spolupráci, kdy zvládli 11. září 2001, ničivé loňské povodně i summit NATO. Tvrdík zatím zůstává poslancem, ač v pátek prohlásil, že se chce z politiky co nejdříve stáhnout zcela.