Princ Edward dnes v Praze předal čtyřem desítkám Čechů cenu vévody z Edinburghu

Prestižní zlaté ocenění programu Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE) předal dnes v sídle Senátu mladým Čechům britský princ Edward, bratr krále Karla III. Cenu obdrželo 42 studentek a studentů, kteří se v programu DofE půldruhého roku věnovali zlepšování svých dovedností, znalostí a sportovních výkonů. Princ Edward je předsedou správní rady DofE. Program je určen mladým lidem do 24 let, kteří se rozhodnou rozvíjet své pohybové aktivity, talent, dobrovolnictví nebo uskuteční dobrodružnou expedici.

Projekt funguje od roku 1956 a aktuálně je možné se ho zúčastnit ve zhruba 130 státech. Česku byl spuštěn od roku 1995, jeho absolventům může certifikát sloužit jako důkaz nabytých schopností a dovedností pro další studium nebo zaměstnání.

Vévoda z Edinburghu se dnes setkal s prezidentem Petrem Pavlem a ve Vestci u Prahy zasadil poslední strom v Aleji prince Philipa, svého otce, který program DofE založil. Alej vznikla loni u příležitosti nedožitých 100. narozenin manžela poslední britské královny.