Priority koalice: Lepší soudy, reforma důchodů, úspěch euroústavy

Vládní koalice považuje za strategické priority své společné vlády rychlejší soudní řízení, přinejmenším vládní shodu na podobě důchodové reformy a ratifikaci evropské ústavy v referendu. Po pondělním jednání špiček ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU na zámku v Kolodějích to prohlásil premiér a úřadující šéf sociálních demokratů Stanislav Gross. Řádný mandát současné vlády, která se ve sněmovně opírá o křehkou většinu 101 hlasů, vyprší v polovině roku 2006. V případě důchodové reformy se koalice pokusí hledat podporu i u opozice, v otázce euroústavy si ještě sama musí ujasnit termín referenda i podobu zákona, který lidové hlasování umožní.

Ministr spravedlnosti a šéf US-DEU Pavel Němec předloží v prvním měsících příštího roku vládě materiál, který počítá se zrychlením a zefektivněním soudního řízení, vyššími nároky na soudce i posílením jejich počtu. Novela zákona o soudech a soudcích má zlepšit dohledovou funkci ministerstva spravedlnosti v případě neúměrných a neodůvodněných průtahů. Soudce by také po čtyřech letech od svého jmenování měl prokázat svoji odbornou zdatnost - takový návrh už vzbudil nevoli Soudcovské unie.

Němec navrhne i odblokování takzvaného moratoria na jmenování nových soudců. Dosud bylo zvykem, že každého, kdo úspěšně složil justiční zkoušky, vláda navrhla prezidentovi ke jmenování. Novela ale předpokládá otevřený systém - na pozici soudce se budou vypisovat výběrová řízení a ne každý justiční čekatel bude na konci studia jmenován soudcem, řekl ministr.

Koalice chce příští rok dotáhnout do konce také návrh penzijní reformy, o níž se politici neúspěšně dohadují už řadu let. Koncepci pro vládu teď připravuje expertní skupina. Koalice se pokusí dohodnout na reformě, která ovlivní životy několika generací, i s opozicí. Když se to nepodaří, chce mít alespoň hotovou vládní představu. "Samozřejmě je otázka, do jaké míry se nám podaří či nepodaří najít podporu v Poslanecké sněmovně. Věřím, že politickou shodu nalezneme, pokud ne, tak alespoň na úrovni vlády bude jasno, jakým směrem se má jít v budoucnu," uvedl premiér. Konkrétní návrh má být připraven na přelomu prvního a druhého čtvrtletí příštího roku. Politici neřešili věcný obsah reformy, jen její proceduru a harmonogram, řekl předseda lidovců Miroslav Kalousek.

V koalici panuje shoda, že evropskou ústavní smlouvu by měli čeští občané posuzovat v referendu. Musí ještě vyřešit technickou podobu zákona o referendu i termín, kdy se má hlasovat. Gross už dříve navrhl souběžné konání s volbami do sněmovny v roce 2006. Vládní strany ústavu EU podporují, zatímco opoziční ODS doporučí svým voličům hlasovat v plebiscitu proti. "Vláda preferuje cestu referenda, abychom byli schopni veřejnosti předložit jasnou otázku, jasné argumenty. Věříme, že velká část české veřejnosti podpoří přistoupení k evropské ústavní smlouvě," řekl Gross. "Platí závazek, že vláda zpracuje a předloží návrh ústavního zákona, který umožní konání referenda k této otázce," uvedl. Ještě se podle něj musí vyřešit, zda návrh bude spíše kopírovat volební zákon, nebo se bude podobat pravidlům loňského referenda o přistoupení k EU.

Koalice chce v příštím roce vyřešit i změny volebního zákona. O dlouhodobém problému - nájemném - v Kolodějích řeč nebyla.