Přípravy na listopadový summit NATO v Praze pokračují dobře

Alexandr Vondra a Yves Brodeur, mluvčí NATO, Foto: ČTK

Už za měsíc, 21. a 22. listopadu, se bude v Praze konat svým obsahem velmi významný summit Severoatlantické aliance. Jeho přípravy, částečně zkomplikované srpnovými povodněmi v Česku, pravidelně monitoruje mezinárodní sekretariát NATO v Bruselu. Právě v těchto dnech přijeli do Prahy jeho představitelé, aby naposledy před konáním summitu zkontrolovali přípravy.

"Všechny přípravy jsou na velmi dobré úrovni a to i přesto, že Prahu a velkou část České republiky v srpnu zasáhly tak ničivé povodně," uvedl na setkání s novináři mluvčí NATO Yves Brodeur. Problémy byly například s ubytováním. Voda totiž poničila Lichtenštejnský palác, v němž měl během summitu bydlet generální tajemník NATO George Robertson se svým doprovodem. Také hotel Four Seasons, ve kterém měli bydlet další účastníci schůzky NATO, nebude včas opraven. "Podařilo se nám najít náhradu," poznamenal vládní zmocněnec pro přípravu vrcholné schůzky Alexandr Vondra.

Šéf týmu mezinárodního sekretariátu NATO Bernard Goetze k tomu dodal:

"Když jsme seděli doma a v televizi sledovali, jak voda ve Vltavě stoupá, bylo to pro nás velice znepokojující. Musím ale vyjádřit velikou úctu a veliký obdiv k občanům České republimy a zejména k obyvatelům Prahy, kteří svým postojem umožnili pokračovat v přípravách summitu. Byli jsme o tom ujištěni okamžitě po tom, co voda klesla. Naše obavy byly rozptýleny a se současným stavem příprav jsme spokojeni," řekl Bernard Goetze.

Alexandr Vondra a Yves Brodeur,  mluvčí NATO,  Foto: ČTK
Vládní zmocněnec Alexandr Vondra se krátce zmínil o jistých omezeních, která v rámci bezpečnostních opatření čekají Pražany v okolí dějiště summitu - Kongresového centra:

"Je třeba počítat s tím, že bude výrazně omezen provoz na magistrále v klíčovém úseku poblíž Kongresového centra Praha. Jinak bych ale neočekával nic dramatického. Bude zóna okolo Kongresového centra Praha. Lidé si to už dobře pamatují z doby zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Bude to tentokrát trochu důkladnější, ale v zásadě to nebude o moc větší, bude to srovnatelné. Budou chráněny hlavní hotely, kde budou bydlet delegace, bude samozřejmě chráněn Pražský hrad a Obecní dům. Nemyslím si však, že tady budou nějaké obrovské výluky, které by zasáhly celé centrum Prahy."

Mluvčí NATO Yves Brodeur pak nastínil program schůzky 46 hlav států či vrcholných představitelů 19 členských zemí NATO a států zapojených do programu Partnerství pro mír:

"Myslím si, že přítomnost více než čtyřiceti hlav států ze Severní Ameriky, Evropy i jiných kontinentů dokazuje, jaký význam NATO přikládá zachování euroatlantické vazby a evropského společenství. Bude to skutečně setkání zaměřeno na transformaci aliance. Jeho účastníci se chtějí v Praze zaručit, že aliance bude v příštích letech schopna vyrovnat se s novými výzvami a hrozbami, jako terorismem, šířením zbraní hromadného ničení a s dalšími vynořujícími se ohroženími, které se mohou v 21. století objevit. Dojdé také k rozšíření NATO o ty evropské země, které jsou oddány zásadám demokracie a které posílí euroatlantickou vazbu, čímž zajistí vyšší bezpečnost. Rozšířená bude také spolupráce se zeměmi v rámci programu Partnerství pro mír," řekl Yves Brodeur.

Dodám, že se očekává rozšíření NATO o dalších sedm států. Hovoří se o Slovensku, Rumunsku, Bulharsku, Slovinsku a třech pobaltských zemích - Litvě, Estonsku a Lotyšsku.