Přísnější normy EU splnilo 20 záložen, deset půjde do likvidace

Přísnější podmínky EU splnilo 20 družstevních záložen, které tak mohou dále fungovat na českém trhu. Naopak deset kampeliček nenavýšilo kapitál na požadovanou úroveň a tyto záložny půjdou proto do likvidace. ČTK to řekl mluvčí Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami Oldřich Zajíc.

"Dvacet družstevních záložen prokázalo úřadu, že disponují s kapitálem vyšším než 35 milionů korun," řekl Zajíc s tím, že jde o největší kampeličky, které shromažďují téměř veškeré vklady. Kampeličky musely podle pravidel Evropské unie do konce ledna zvýšit kapitál z půl milionu na 35 milionů korun. Tvrdší podmínky mají zvýšit bezpečnost vkladů. Odborníci původně očekávali, že nové požadavky bude schopno splnit pouze sedm až deset nejsilnějších záložen.

Deseti kampeličkám, které zákonné podmínky zvýšení kapitálu nesplnily, úřad odejme licenci. Tyto záložny pak skončí v likvidaci. Koncem loňského roku na trhu působilo 35 kampeliček, po prvním lednu jich fungovalo již jen 30. Dalších 47 záložen je nyní v likvidaci a 34 v konkurzu.