Přívalové deště opět potrápily Českou republiku

Mohutné přívalové lijáky znovu zvedly v sobotu a neděli hladiny některých řek v České republice - především v jižních, západních, středních a východních Čechách:

Řekou Úpou prošla v neděli více než stoletá voda a nechala za sebou v Krkonoších škody za desítky milionů korun. Během hodiny stoupla hladina o dva metry a zaplavila náměstí v Horním Maršově.

V jižních Čechách výrazně stoupla hladina Vltavy. V Českých Budějovicích nestačila pobrat vodu kanalizace a mnohé ulice a sklepy byly zase zatopeny. Po poledni se ale situace stabilizovala a voda začala opadávat. Špatně na tom byl také Český Krumlov, kde se rozvodnil Chvalšinský potok. Na zpevnění jeho břehů pracovali hasiči. Železničářům se krátce v neděli odpoledne podařilo znovu zprovoznit trať mezi stanicemi Veselí nad Lužnicí-zastávka a Veselí nad Lužnicí. Kvůli propadlé podmáčené koleji museli ráno dopravu na této trati zastavit.

Následky nočního přívalového deště od rána likvidovali také hasiči na Vysočině. Postiženo bylo zejména Pelhřimovsko a Havlíčkobrodsko.

Dešťové přeháňky zasáhly i Středočeský kraj. Tady hrozil přelitím rybník ve Velkých Popovicích. Evakuace lidí ale podle záchranářů zatím není nutná.

Autor: Eva Petržílková