Pro tři vojáky zraněné v Iráku poletí v pondělí speciál

Pro tři české vojáky, kteří se v pátek zranili při dopravní nehodě v Iráku, bude v pondělí vypraven vojenský speciál. Zranění budou ještě týž den umístěni v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, kde bude pokračovat jejich léčba. ČTK to sdělil plukovník Vladimír Palán z českého ministerstva obrany.

Odlet speciálu TU-154 z Prahy je plánován na pondělní ráno. V letadle bude připravena jednotka intenzivní péče a speciální lékařský tým. Letadlem se z Kuvajtu, kde mají čeští vojáci základnu, vrátí také dalších 80 vojáků českého kontingentu, jimž končí účast v operaci Trvalá svoboda, řekl plukovník Palán.

O vyslání speciálu v zájmu zajištění nejlepší možné péče o zraněné rozhodl ministr obrany Jaroslav Tvrdík na základě doporučení velitele českého kontingentu generála Dušana Lupuljeva a náčelníka 7. polní nemocnice plukovníka Mojmíra Mrvy.

Vojáci se zranili při návratu z mise v Bagdádu, když jejich vozidlo sjelo z cesty a převrátilo se. Dva už byli propuštěni z kuvajtské vojenské nemocnice a jsou v péči českých lékařů na základně Dauhá. Třetí, jehož zranění jsou těžká, je stále hospitalizován. Plukovník Palán na dotaz ČTK potvrdil, že jeho stav je stabilizovaný. Příčinou nehody mohla být únava řidiče.