Prodej nafty ředěné topnými oleji začala prošetřovat policie

Finanční policie začala prošetřovat prodej nafty s příměsí levnějšího topného oleje, kterou podle zjištění České obchodní inspekce nabízejí některé tuzemské čerpací stanice. Kontrolám ČOI nevyhověla desetina vzorků nafty a podle ústředního ředitele ČOI Jiřího Pěkného by se daňové úniky mohly ročně vyšplhat na několik miliard korun.

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban v rozhovoru pro Český rozhlas připustil, že jde o obdobu takzvané kauzy lehkých topných olejů z 90. let. "My spolupracujeme velmi účinně s Policií České republiky a celními orgány. A zdá se, že ten rozsah, který se v této chvíli objevuje, skutečně je velmi závažný a je to jev plošnější, než se nám původně při těch kontrolách zdálo," řekl Urban ČRo. Vedle daňových úniků vidí Urban jako daleko větší riziko například poškozování motorových vozidel, která toto palivo tankují, a ohrožení bezpečnosti. "Protože takováto nafta či benzin způsobí snížení výkonu a například při předjíždění může dojít k velmi nebezpečným situacím," varoval Urban.

Topný olej určený k vytápění je osvobozen od daně a naopak nafta je zatížena spotřební daní 9,90 koruny za litr. Státní rozpočet by tak kvůli prodeji ředěné nafty mohl přijít o značné finanční částky. Podle Pěkného zřejmě jde o organizovaný zločin. "Není reálné, aby příměsi do nafty přidávaly jednotlivé čerpací stanice, ani by se jim to nevyplatilo. Provádějí to pravděpodobně organizované skupiny, které fungují jako švýcarské hodinky," řekl čtvrtčnímu vydání deníku Právo Pěkný.