Prošel váš kufr kontrolou na výbušniny? Dozvíte se to po otevření

Foto: archiv Českého aeroholdingu

Pražské Letiště Václava Havla zavedlo nový typ kontrol odbavených zavazadel. Prostřednictvím speciálních technologií bezpečnostní pracovníci prověřují, jestli se v kufru nebo tašce nenachází výbušná látka. Dosud se takto kontrolovala jen příruční zavazadla.

Foto: archiv Českého aeroholdingu
Kontrola se bude týkat jen malého množství zavazadel, u kterých to personál letiště po běžné kontrole doporučí. Jak zjistíte, že právě vaše zavazadlo bylo otevřeno a zkontrolováno?

"Je opatřeno fólií a speciálním přebalem s nápisem Security Checked a s logem Letiště Praha. Po jeho otevření bude mít cestující uvnitř zavazadla protokol o provedené kontrole. Když se během kontroly nic nestane, tak tam bude jen protokol o tom, jak kontrola proběhla. Pokud dojde k poškození zavazadla během kontroly, tak protokol bude obsahovat instrukce pro cestujícího, jak dále postupovat, a kam se obrátit. V konečné fázi pak tyto škody bude Letiště Praha proplácet aerolinkám," uvedla tisková mluvčí Letiště Praha Marika Janoušková.

Správné zámky zabrání poškození zavazadla

Foto: Rob-Wei via Foter.com / CC BY-NC-SA
Letiště pasažéry vyzvalo, aby používali zámky, které může bezpečnostní obsluha otevřít bez poškození.

"Doporučujeme cestujícím, aby používali zámky s tzv. TSA technologií, které mohou speciální metodou otevřít naši bezpečnostní pracovníci bez poškození zavazadla. Problémem jsou integrované zámky, které jsou součástí zavazadla, a není možné je žádnou technologií, kterou máme k dispozici, otevřít. Tam může dojít k poškození zavazadla. Na letišti denně odbavíme asi 20 tisíc zavazadel, v sezóně dvojnásobek. A kontrolou na stopové prvky po výbušninách projde několik desítek denně."

Pokud zapípá alarm, bude přivolán pyrotechnik.

Cestující opatření chápou

Foto: archiv Českého aeroholdingu
Od opatření, které je běžné například na letištích v USA nebo sousedním Německu, si letiště slibuje vyšší bezpečnost cestujících. Celý proces kontroly se odehraje na specializovaném pracovišti pod stálým dohledem kamer. Došlo během pár hodin po zavedení kontrol už k otevření některých zavazadel?

"Zatím podle mých informací od šesté hodiny ranní prošla takovou kontrolou dvě zavazadla," dodala mluvčí Letiště Praha Marika Janoušková.

Zámky, které jsou otevřít, nebo bezpečnostní fólii používá podle letiště asi 95 procent cestujících. A co na novinku říkají?

"Vím o tom, ale to je vývoj, nedá se svítit. - Nevěděla jsem o tom, ale jsem pro, kvůli bezpečnosti cestujících."