Protitanková střela nalezená u letiště v Ruzyni byla součástí výzbroje vnitra

Ruční protitanková střela, nalezená ve čtvrtek v blízkosti pražského letiště Ruzyně, patří do série, kterou byly v roce 1980 vyzbrojeny složky federálního ministerstva vnitra. Po rozdělení Československa byla v roce 1993 větší část těchto střel převedena na Slovensko. Jak uvedla mluvčí policejního prezidia Ivana Zelenáková, čeští policisté se proto obrátí na své slovenské kolegy, aby v pátrání po původu zbraně pomohli. Kontrola zbrojních skladů v ČR, ze kterých mohla střela zmizet, dosud neskončila. Letiště Ruzyně začali od soboty střežit profesionální vojáci ze 4. brigády rychlého nasazení.

Podle mediálních informací nalezenou zbraň vyrobila bojkovická firma Zeveta. Ta podle televize Prima od roku 1975 do počátku 90. let vyrobila přes čtvrt miliónu těchto zbraní, které nevyvážela do zahraničí.

Skutečnost, že se připravují bezpečnostní prověrky letového personálu, rozhořčila mluvčího odborového sdružení pilotů Czalpa Karla Mündela. Ministerstvo vnitra by podle něj spíš mělo pracovat na ochraně posádek i cestujících před případným zneužitím letadel teroristy, a ne "vymýšlet nesmysly". Ústřední krizový štáb v pátek ustavil meziresortní pracovní skupinu, která má vypracovat pravidla pro bezpečnostní prověrky letového personálu. Piloti by ale podle Mündela už chtěli slyšet, jaká opatření budou přijata, aby se například v letadlech nenacházely volně ležící zbraně, či jak se zlepší kontrola cestujících přes Českou republiku. Zdůraznil, že problematických záležitostí je řada.