Průlet letadel zahájil brněnský obranný a bezpečnostní veletrh

Přeletem armádních vrtulníků a letadel byla na brněnském výstavišti zahájena trojice bezpečnostních veletrhů v čele s obranným veletrhem IDET. Představuje se na nich nejvyšší počet vystavovatelů za třicetiletou historii akce, vystavovat přijelo 551 firem z 29 zemí. Veletrhy zahájili zástupci ministerstva obrany, armády, policie, hasičů nebo prezidentské kanceláře. Náčelník generálního štábu Karel Řehka poukázal na nejsložitější bezpečnostní situaci za poslední desítky let, které musí Česká republika čelit.

Podle Řehky je nutné si připustit, že velký válečný konflikt v Evropě hrozí a Česko se na něj musí dlouhodobě připravovat. Vyžaduje to nejenom nasaditelnou armádu, ale spolupráci celé společnosti, řekl. Poznamenal, že obranný a bezpečnostní průmysl v tom hraje velkou roli.

Obsazeno bude podle pořadatelů přes 30.000 metrů čtverečních plochy. Pavilon P, ve kterém se koná veletrh IDET, je zcela vyprodaný. Tradiční expozici budou mít také ministerstvo obrany a Armáda ČR, letos bude tematicky zaměřená na 30 let od založení české armády. Cílem je podle vystavovatelů ukázat posun v modernizaci armády, návštěvníci uvidí rozdíl mezi starší a novou technikou i vybavením.