Průměrná mzda v 1. čtvrtletí vzrostla o 2,2 pct. na 25.306 Kč

Průměrná mzda v Česku v 1. čtvrtletí stoupla na 25.306 korun. Meziročně vzrostla o 552 Kč, tedy o 2,2 procenta. Spotřebitelské ceny se zvýšily o 0,1 procenta, reálně tak výdělky vzrostly o 2,1 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad. Výsledek zaostal za odhady analytiků, kteří očekávali reálný růst zhruba o 2,9 procenta. Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Pražané měli na výplatních páskách v průměru 33.010 korun měsíčně, což bylo proti začátku loňského roku o 1,1 procenta více. Jde však o nejpomalejší růst mezi kraji. Spotřebitelské ceny se zvýšily o 0,1 procenta, reálně tak výdělky v Praze vzrostly o procento. Praha je jediným krajem, kde mzdy převyšují celorepublikový průměr.

Dnešní údaje o vývoji mezd naznačují, že Česká národní banka ponechá režim devizových intervencí nejméně do druhé poloviny roku 2016 tak, jak již dříve ČNB deklarovala. Nižší než očekávaný růst mezd totiž tolik nepodpoří rychlejší růst inflace, který je podmínkou k ukončení režimu devizových intervencí. Celkově ale letos růst mezd podle analytiků bude zrychlovat. Za nižším růstem mezd je podle hlavního analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška nabírání nových pracovníků, z nichž převážná většina pobírá podprůměrnou mzdu.