Průzkum: Třetina Čechů vnímá po lockdownech zhoršení zdraví

Pandemie a z ní plynoucí uzávěry zanechaly šrámy na fyzické kondici a zdraví Čechů. Každý druhý Čech od jara 2020 přestal sportovat a vnímá zhoršení své fyzické kondice, často v souvislosti s tloustnutím. Třetina na sobě pozoruje zhoršení zdravotního stavu. Vyplývá to z průzkumu, který agentura EMA data uskutečnila pro životní pojištění Mutumutu koncem května mezi 500 respondenty.

Zhoršené zdraví hlásí zejména věková skupina mezi 45 a 55 lety, přičemž 32 procent z nich vnímá, že jsou na tom od jara 2020 mírně hůř, 14 procent pak výrazně hůř. Z generace o deset let starší hlásí zhoršení zdraví 43 procent lidí, 15 procent pak výrazné. Zhoršení zdraví se nevyhnulo ani mladým. Byť výrazné zhoršení na sobě pozorují jen dvě procenta, alespoň mírné zhoršení svého zdraví vnímá 32 procent lidí do 25 let.

"Průzkum potvrzuje, že dopady pandemie a také s ní spojených lockdownů na zdraví lidí mohou být mnohem větší, než jsme si na začátku mysleli. Zhoršení zdraví na sobě pozoruje významná část celé společnosti napříč generacemi včetně třetiny mladé generace," uvedl šéf on-line životního pojištění Mutumutu Jindřich Lenz. Shodit váhu si přejí dvě třetiny Čechů, z toho 12 procent víc než 20 kilogramů a 17 procent mezi deseti a 20 kily.