Prvenství v Czech Top 100 si drží Škoda Auto, skokanem je Zentiva

Automobilka Škoda Auto se opět stala nejvíce obdivovanou tuzemskou společností v soutěži pořádané sdružením Czech Top 100, kde hlasují převážně manažeři. Na druhou příčku si o jedno místo polepšila energetická firma ČEZ. Skok až na bronzový stupeň se povedl farmaceutické společnosti Zentiva, která v minulých letech mezi nejlepší desítkou nebyla. Výsledky oznámil Tomáš David z Czech Top 100.

Škoda Auto, zatím jediný vítěz v sedmileté historii ankety, zvítězila s naprostou převahou. David neuvedl bodové pořadí, řekl pouze, že první místo automobilky bylo jednoznačné s převahou desítek procent. Mluvčí třetí Zentivy Věra Kudynová přirovnala postavení mladoboleslavské firmy ke stejné suverenitě, jakou Karel Gott vládne v populární hudbě. Zentivě pomohlo k úspěchu podle organizátorů zejména umístění akcií na kapitálových trzích včetně pražské burzy, což se jí podařilo jako první české společnosti v historii.

Loňské druhé pořadí neuhájil Plzeňský Prazdroj, který skončil těsně pod pomyslnými stupni pro nejlepší. Na pátou příčku poskočila z loňské desáté pozice Skanska CZ. Do All Stars se ještě prosadily Budějovický Budvar, Komerční banka, Třinecké železárny, Barum Continental a Česká pojišťovna. Za překvapivý označil David neúspěch mobilních operátorů, z nichž Eurotel byl ještě loni čtvrtý.

V soutěži hlasovalo kolem 500 osob, v drtivé většině manažerů, doplněných dalšími ekonomickými odborníky a analytiky či zástupci profesních sdružení a svazů. Mezi rozhodující kritéria výběru firmy patří například tržní postavení, schopnost inovací, vztah k zaměstnancům, postavení v regionu či ekologičnost provozu.