První čeští vojáci odletí do Atén ve středu, většina v sobotu

Deset vojáků předsunuté skupiny liberecké protichemické jednotky odletí do Atén tuto středu, zbytek stočlenného kontingentu je bude následovat v sobotu. ČTK to řekl zástupce ředitele Společného operačního centra ministerstva obrany Michal Pažúr. Vlak s technikou, kterou chemici k ochraně olympijských a paralympijských her potřebují, odjel z Liberce už v pondělí.

Dopravu jednotky do Atén hradí Severoatlantická aliance, Řecko uhradí pobyt vojáků a česká strana jejich platy. Celkem se náklady vyšplhají na 30,3 milionu korun.

Čeští chemici mají v době konání olympiády a poté i paralympijských her monitorovat případné použití chemických nebo biologických zbraní teroristy. Vybaveni jsou na to, aby byli schopni zajistit ochranu účastníků her v případě použití zbraní hromadného ničení. Vezou techniku pro radiační i chemický průzkum a dekontaminaci. Skupina je schopna vyhledávat a odebírat vzorky, analyzovat je a minimalizovat možný dopad zamoření.

Čeští vojáci budou při své práci spolupracovat se specialisty z Itálie, Maďarska, Španělska a Polska, kteří patří do liberecké protichemické jednotky rychlé reakce NATO. Tento mnohonárodní prapor vznikl loni 1. prosince a skládá se z více než 500 specialistů z 11 evropských zemí, USA a Kanady. Na bojiště nebo k průmyslové a přírodní katastrofě se musí dostat v rozmezí od pěti do 20 dnů. Přibližně polovinu mužstva tvoří Češi. O výcvik praporu se starají především čeští odborníci.