Přehled tisku

Lubomír Zaorálek, foto: ČTK

Komentáře středečního českého tisku se věnují mimo jiné úmyslu předsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka vypracovat etický kodex zákonodárce, který by měl stanovit určitá pravidla chování poslanců a senátorů. V centru pozornosti komentátorů se ocitla i úterní rozprava poslanců o programovém prohlášení, s nímž kabinet Stanislava Grosse předstoupil před sněmovnu.

Lubomír Zaorálek,  foto: ČTK
Etický kodex, který vypracuje Zaorálek, má přispět k posílení důvěryhodnosti politických institucí po aféře s údajnou nabídkou úplatku pro unionistického poslance Zdeňka Kořistku. Tento politik tvrdí, že mu před třemi týdny muž pověřený ODS nabídl deset milionů korun, když nepodpoří novou vládu. ODS to popřela. Občanští demokraté chtějí Kořistku zažalovat za pomluvu a jako odškodnění budou od něj žádat stejnou částku, tedy deset milionů. Kodex, který má stanovit například pravidla pro kontakt poslanců a senátorů s podnikatelským prostředím, je podle Lidových novin sice praktickou věcí, nikoli však u zákonodárců. Jsou jedinou profesí, která může své stanovisko proměnit v zákon, podotýká autor sloupku, který pokládá Zaorálkovu iniciativu za populismus.

Jeden by si myslel, že by poslancům mohla vystačit základní pravidla fair play, jako nelhat, nekrást a nepodvádět. Ale ne, začne se pracovat na etickém kodexu zákonodárce, podivují se Hospodářské noviny. Podle listu není zřejmé, co by takový kodex měl zlepšit, když se zákonodárci nejsou ochotni často řídit ani zákony. Je to nicméně zcela v intencích myšlení, které za lék na každý problém považuje lejstro, dodává autor poznámky. Mladá fronta Dnes poznamenává, že dokud bude mít vládní koalice ve sněmovně těsnou většinu, budou se pokusy o "kšeftování s poslaneckými hlasy" opakovat.


Stanislav Gross,  foto: ČTK
Hlavní aktéři úterní debaty ve sněmovně se podle podle komentáře deníku Právo stylizovali do tří různých rolí. Premiér Gross se podle autora sloupku pasoval na údržbáře, který momentálně obývá společný dům se dvěma dalšími kumpány a snaží se ho zachovat v provozuschopném stavu. Řečníky z opoziční ODS zas komentátor vidí v roli majitele nemovitosti a šéfa komunistů Miroslava Grebeníčka přirovnává k profesionálnímu buřiči. To jsou tři hlavní síly českého parlamentu léta páně 2004. Přinejmenším do příštích voleb, shrnuje autor glosy.


Až miliony korun může stát vypracování posudků k případu 11 lidí stíhaných kvůli podezřelým armádním zakázkám. Znaleckých zkoumání budou zapotřebí desetitisíce, cena běžného posudku se přitom pohybuje od tisíců do desítek tisíců korun. Informují o tom Lidové noviny. O provedení znaleckých posudků rozhodl Vrchní soud v Praze. Zároveň zamítl stížnost žalobce proti vrácení kauzy k došetření. Obžaloba viní devět bývalých zaměstnanců ministerstva obrany a dva podnikatele z porušování závazných pravidel hospodářského styku nebo podplácení. Vojáci jsou podezřelí z toho, že v letech 1997 až 1999 obcházeli povinnost vyhlašovat veřejnou obchodní soutěž při zadávání zakázek. Údajně v rozporu se zákonem oslovovali jediného zájemce. Zakázky za 482 milionů korun dostala vždy stejná soukromá firma. V čele oslovovaného podniku se sídlem v Moravskoslezském kraji stál bývalý voják z povolání, který je zároveň s dalším představitelem firmy stíhán i za podplácení. Hodina znaleckého zkoumání přijde stát na 300 korun. Podle žalobce může výsledná částka, kterou si posudky vyžádají, dosáhnout až milionů korun. "Ve svých případech mám rekord 350.000 korun za tlumočníka," řekl Lidovým novinámžalobce. Podle něj jsou posudky v případě armádních zakázek zbytečné.


Český kuřák bude muset zanedlouho sáhnout hlouběji do kapsy, když zatouží po cigaretě, upozorňuje Mladá fronta Dnes. Navíc ji nekoupí v samoobsluze, ale bude muset do krámku s tabákem. To jsou jen některá omezení celosvětové úmluvy o kontrole tabáku, k níž se připojilo i Česko. Parlament by ji měl ratifikovat už na podzim a českého kuřáka se dotkne příští rok. Výraznější by mělo být podle listu i varování na krabičkách cigaret. Lidé jsou sice už nyní upozorněni, že kouření škodí zdraví, dozvědět by se však také měli o přítomnosti smrtících jedů v tabáku: DDT, rtuti, kadmia, formaldehydu, benzenu či velkého množství dusičnanů. Podobných jedů jsou v tabáku tisíce, dodává Mladá fronta Dnes. A výrobci k nim přidávají další stovky aditiv, aby lidem cigareta chutnala a esteticky na ně působila - třeba vinutím kouře anebo i tím, že popel se cigarety efektně dlouho drží.


Češi jsou národ kutilů. Podle deníku Právo o tom svědčí množství peněz, které každoročně nechají ve specializovaných obchodech nabízejících sortiment pro dům, dílnu a zahradu. Loni v nich česká domácnost utratila v průměru 22.000 korun, což je ve srovnání s rokem předchozím o 20 procent více, píše deník s odvoláním na výzkum společností Incoma Research a GfK Praha. Podle něj nyní v Česku působí 107 prodejen DIY (z anglického Do It Yourself - udělej si sám) s prodejní plochou přes 420.000 metrů čtverečních. Jejich celkový obrat přesahuje 22 miliard korun. Trh si v poslední době rozděluje několik největších řetězců. Za hlavní nákupní místo DIY sortimentu si nejvíce respondentů s velkým náskokem zvolilo OBI a Baumax. Nejlépe hodnoceným řetězcem co do cenového vnímání a šíře sortimentu byl podle nakupujících Hornbach. Při hodnocení kvality nákupního prostředí i při hodnocení dostupnosti a informovanosti personálu zvítězil Mountfield, píše deník Právo.


Rozloučení s Ivanem Hlinkou,  foto: ČTK
Dva muži, kteří Čechům splnili sen o národním hrdinovi, ovládli tituly středečních českých novin: Ivan Hlinka, se kterým se veřejnost loučila, a Roman Šebrle, který vybojoval olympijské zlato. Jak připomínají Hospodářské noviny, první z nich, aniž by se o to cíleně snažil, zapadl přesně do obecných představ o člověku, ke kterému chtějí vzhlížet: ženy by s takovým mužem chtěly žít, muži by se mu rádi podobali. V Hlinkovi si Češi vytvořili národní symbol. Lidem několika generací imponoval nejen jako úspěšný sportovec a později trenér, ale i jako hokejista, který v 70.letech střílel góly tehdy nenáviděnému Sovětskému svazu, uzavírají Hospodářské noviny.


Na národního hrdinu pasuje Mladá fronta Dnes i třicetiletého atleta z Rychnova nad Kněžnou, Romana Šebrleho, který v Aténách získal pro Česko první zlatou medaili v desetiboji. Podle listu už jeho jméno z českého sportu nikdo nevymaže a bude tak stát vedle vytrvalce Zátopka, gymnastky Čáslavské nebo hokejisty Jágra.


Sex na pracovišti může zvýšit pracovní nasazení, zjistil deník Právo. List tvrdí, že sex uvolňuje energii, ze které podnik může jen profitovat. Jen sexuálně nabitý člověk totiž může podávat stoprocentní pracovní výkon. Vztah s kolegou či kolegyní, dodává Právo, má přitom i další klad: pracovník nemá důvod ze zaměstnání utíkat. Jenže celá věc má háček, upozorňuje deník. Vyrovnaná osobnost vždy vztah ustojí, ale ti ostatní spíš podlehnou. Právo dále radí, abychom si dávali pozor na nerovnovážné pracovní pozice, kdy se do sebe zamiluje nadřízený s podřízenou. Provozní zisky v podobě nových zážitků a eventuálních protekcí či jiných výhod se totiž často rychle obracejí, zvlášť, když se vše odehraje v prostředí konkurence, závisti a intrik okolí. Měli bychom mít také na paměti, že vztah na pracovišti vyžaduje kvalitní ochranu: právě případné početí totiž bývá obrovským rozčarováním z náhodného styku a bortí dlouho utvářené vztahy.