Nejvyšší velitel o armádě

Velitelské shromáždění řídících pracovníků ministerstva obrany se uskutečnilo 2. listopadu v Praze. Zúčastnil se ho Václav Klaus (vlevo) a Alexandr Vondra (vpravo), foto: ČTK
0:00
/
0:00

Existenci armády nelze obhájit pouze jejím nasazením v zahraničních misích, armáda má bránit celistvost státu a obhajovat jeho existenci před globalizačními a unifikačními tendencemi. Velitelům vojenských útvarů to na středečním shromáždění v budově ministerstva obrany řekl nejvyšší velitel Armády České republiky, prezident Václav Klaus.

Velitelské shromáždění řídících pracovníků ministerstva obrany se uskutečnilo 2. listopadu v Praze. Zúčastnil se ho Václav Klaus  (vlevo) a Alexandr Vondra  (vpravo),  foto: ČTK
Hlava státu se vyjádřila zejména k vlivu aktuálního stavu země na dění v ozbrojených silách. Armádu podle prezidenta Klause nelze v době hospodářských obtíží zakonzervovat. Ozbrojené síly mají být na vysoké technologické úrovni, nesmí se v nich ale plýtvat. "Hlavním úkolem armády je podle ústavy bránit celistvost našeho státu. Zde to začíná i končí. Není to o armádě, je to o státu. Nechceme-li rezignovat na svůj stát a nechceme-li rezignovat na jeden ze základních atributů státu, pak armádu potřebujeme,"řekl v projevu k velitelům jejich nejvyšší nadřízený. "Potřebu armády pomůžete obhájit, jen když budete společně s některými z nás obhajovat existenci našeho státu ve světě před globalizačními a v Evropě unifikačními tendencemi," dodal Václav Klaus, který tak prezentoval svůj postoj k některým procesům odehrávajícím se v Evropské unii.

Některým politikům, zejména opozičním, se tato prezidentova slova nelíbila. Podle stínového ministra zahraničí ČSSD Lubomíra Zaorálka je taková definice role armády velmi problematická a potvrzuje, že prezident v poslední době tíhne k extrémně pravicovým názorům. "V demokratických společnostech je armáda součástí demokratické politické moci a je jí podřízená. Není možné, aby sama prosazovala nějaké politické ideje a měla nějakou politickou orientaci. Jestliže takto formuluje prezident roli armády, tak si zahrává s něčím, co do uvažování o armádě v demokratické společnosti vůbec nepatří,"řekl Lubomír Zaorálek.

Václav Klaus  (vpravo) a bývalý ministr obrany Jiří Šedivý  (vlevo),  foto: ČTK
Václav Klaus také prohlásil, že zahraniční mise nejsou dostatečným argumentem pro legitimitu armády v očích veřejnosti. Vojáci nemohou být jen odborníky na chemickou ochranu nebo poskytovateli polních nemocnic. Armáda nemá být ani redukována na pomocný záchranářský sbor například při povodních. "Tyto věci sice úlohou armády také jsou, ale pouze také," vysvětlil Václav Klaus.

Armáda se podle prezidenta nemůže ale obejít bez sociálních jistot pro vojáky a nesmí se v ní zbytečně plýtvat. Potřebu armády lze společnosti vysvětlit pouze po důkladné debatě napříč politickým spektrem. V době tlaků na omezování rozpočtu vlivem hospodářské recese lze jedině tak zajistit přidělení dostatečného množství financí na obranu, dodal Václav Klaus na středečním velitelském shromáždění.

Václav Klaus,  foto: ČTK
Prezident republiky se také vyjádřil k aktuálnímu dění v Evropě a doma. Řekl například, že nynější evropská krize není vina Řecka, ale může si za ni Evropa sama. Odpovědnost za krizi eurozóny podle Václava Klause vychází ze způsobu hospodaření v minulosti a toho, jak se Evropa rozhodla žít nad poměry:

"Není pravdou jenom to, že si Řecko nadměrně a nezodpovědně půjčovalo. Stejně tak je druhou stranou téže mince, že Řecku někdo nadměrně a zcela nezodpovědně půjčoval. Tyto věci je třeba mít na paměti a proto já za dnešní evropskou krizi - a ani tu v užším slova smyslu dluhovou krizi eurozóny - neviním Řecko."

Na domácí půdě prezident Václav Klaus zkritizoval noční obstrukce v Poslanecké sněmovně:

"Když teď zrovna sedí v opozičních lavicích sociální demokracie, jestli si vážnost ekonomické situace - a ne jen v izolovaném ostrůvku zvaném Česká republika, ale v celé Evropě - neuvědomuje a začne vyvolávat petice a nejrůznější formy blokací, tak je to, když nic jiného, tak smutné a nedůstojné. A jakkoli jsme vždy byl ideovým odpůrcem této politické strany, tak jsem ji vždy respektoval jako stranu státotvornou. Toto by byly kroky, které by tuto její potenciální pověst radikálně poškozovaly."