První ohlasy na vystoupení velkobílovických muzikantů v Argentině jsou nadšené

Saenz Peňa

Za českými krajany v Argentině se v těchto dnech vydal Slovácký krúžek Hrozen z Velkých Bílovic. Právě odtud před sto lety zamířili čeští přistěhovali do argentinského Chaca. Tento týden se v Saenz Peňa slaví sté výročí jejich příchodu. Bývalá učitelka češtiny u krajanů Hana Hanušová nám z Buenos Aires telefonovala, jaké jsou první ohlasy na vystoupení moravských muzikantů:

"Probíhá to úžasně. Přijeli do Buenos Aires a okolí a byli velice vřele přijati spolky, které se dnes jmenují Český dům a Sparta. Na uvítanou poobědvali asado, tím byli velice nadšení. A jen nám zazpívali, protože nástroje měli ještě v hotelu. V neděli ale bylo velké představení v předměstí Buenos Aires, kde vystupovali společně s místními soubory Sokol a Kriváň. Byla tam obrovská návštěvnost, zúčastnil se český i slovenský velvyslanec a po argentinské hymně se hrála a zpívala i česká a slovenská hymna. Bylo to naprosto úžasné!"

A co je ještě čeká?

"Autobusem jedou do Chaca, ta cesta trvá deset až jedenáct hodin přes pampy a široké pláně. V Chacu začínáme kladením věnců k pomníku Masaryka a Štefánika a také vzpomínkovou slavností u hrobu Štefánikova bratra Kazimira. Žil tam jako evangelický misionář. V r. 1948 byl diplomatem na československém velvyslanectví. A když přišla k moci komunistická vláda, vzdal se své diplomatické funkce a dožil jako evangelický misionář v Saenz Peňa."

A jaké jsou první odezvy na vystoupení Hroznu a velkobílovických muzikantů?

"Bylo to velmi nadšené přijetí. Potom ještě hráli a zpívali při setkání v klubu v bývalé české škole Edvarda Beneše. Zpívali i písničky na přání a bylo to velice srdečně přijato. Velice to oživilo české a argentinské krajanské vztahy. Dokonce české kluby, které jsou na jihu Velkého Buenos Aires, uvažují o tom, že se spojí. A možná se k nim přidá i slovenský klub z města Berisso, kde před válkou byla československá škola. Ten klub přijel se svým tanečním souborem Kriváň na oslavy příjezdu Slováckého krúžku Hrozen. Byla to obrovská oslava sounáležitosti krajanů, dnes už vlastně sousedů. Svět se natolik zmenšuje, že jsme všichni sousedé. A musíme spolu dobře vycházet."