Prvomájové demonstrace byly letos klidné, policie nezasahovala

Oslavy 1. máje byly letos v Praze klidné. Policie neměla důvod zasahovat a už dopoledne mohla začít z ulic stahovat připravené posily.

Pražská ODS slavila na Petříně. Lidé, jichž na známý pražský vrch vystoupaly či lanovkou vyjely tisíce, si užívali piva za desetikorunu, zpěvu Stanislava Hložka a návštěvy bludiště nebo rozhledny zadarmo. Primátor hlavního města a šéf pražských občanských demokratů Pavel Bém před novináři připustil, že oslava jara má mírně předvolební zaměření, hlavním cílem ale podle něj bylo pobavení a setkání s přáteli.

Několik set sympatizantů sociálních demokratů se odpoledne sešlo na pražském náměstí Míru, aby vyslechli programové návrhy lídrů ČSSD pro sněmovní volby, ministra vnitra Martina Peciny a šéfa pražských sociálních demokratů Petra Hulinského. Prvomájové oslavy pod taktovkou ČSSD jim nabídly také trh s ovocem, zeleninou a řemeslnými výrobky. Fronty se stály na propagační materiály sociálních demokratů, mezi kterými byla například příručka právních rad pro nájemníky. Zájemci mohli rozmlouvat se zástupci ČSSD na pražských radnicích a magistrátu.

Zpěvem Písně práce zahájili tradičně oslavy 1. máje komunisté na pražském Výstavišti. Sešly se zde řádově stovky jejich příznivců a zavítal mezi ně i předlistopadový generální tajemník tehdejší KSČ Miloš Jakeš. Ostré odsouzení současných poměrů zde zaznělo z úst místopředsedy strany Stanislava Grospiče. Jak řekl, nebyli to komunisté, kteří zadlužovali Českou republiku, zemi prý předávali bez dluhů.

Na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze 3 se na shromáždění krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) sešlo podle policejních odhadů přes 100 lidí. DSSS je nástupkyní Dělnické strany, o jejímž zrušení rozhodl v únoru Nejvyšší správní soud. Demonstrace skončila bez incidentů asi po hodině a půl, strana upustila od plánovaného pochodu do centra města. Během dlouhých projevů postupně ubývalo účastníků mítinku, takže závěru akce se na náměstí s vlajícími vlajkami dočkala jen asi třetina původně shromážděných.

Z ohlášených pochodů se uskutečnil pouze jeden, zhruba 200 anarchistů se vydalo z náměstí Republiky na Střelecký ostrov. S výjimkou jedné potyčky, kdy několik anarchistů napadlo u Rudolfina ochranku štábu televize Nova, se anarchistické shromáždění v Praze obešlo bez incidentů. K incidentu došlo, když anarchisté považovali bodyguardy televizního štábu za příznivce krajní pravice. Strkanici uklidňoval antikonfliktní tým policie. Štáb televize Nova nezraněn a ani vybavení nebylo poškozeno.

Autor: Peter Gabaľ