Byl výtek i lásky čas

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Někde se diskutovalo, jinde veselilo, někteří se poprali, jiní zase líbali, a sluníčko k tomu všemu hřálo na toto roční období s nebývalou intenzitou. I takový byl letošní 1. máj v Česku. V oslavách svátku práce už tradičně dominovaly politické strany, zejména ty levicové, ale i pravice se setkala se svými příznivci. Všude se probíralo, kdo to dělá špatně, za co by ho voliči neměli mít rádi, a jak to dobře, ba, nejlépe udělají právě oni.

Příznivci KSČM na pražském Výstavišti,  foto: ČTK
V Praze si nejvíce přivstali komunisté, aby se už dopoledne sešli na Výstavišti. Ve svých vystoupeních vlastně nepřišli s ničím novým, jen zopakovali nejčastější požadavky posledních dnů, tedy zrušení vládních reforem, odstoupení vlády a vypsání předčasných voleb. Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše je nespokojenost lidí znát čím dál víc:

"Nové je to, že lidé cítí šanci, že ten odpor společnosti je silný. To, do jaké míry hledají řešení své nespokojenosti v politických stranách, je druhá věc. My samozřejmě přicházíme s nabídkou, ale ožívá občanská společnost na všech frontách - pravých, levých, a to je prostě vidět."

Odpoledne vystřídali komunisty na stejném místě sociální demokraté. Kromě toho, že své příznivce uvítali hudebním představením na Křižíkově fontáně, také nenabídli nic nového. Projevy se nesly v duchu kritiky současné vlády. Po sociálním státu volal i místopředseda strany Jiří Dienstbier:

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka na prvomájových oslavách ve Vyškově,  foto: ČTK
"Ten více než stoletý souboj nebo úsilí o důstojné životní podmínky pro lidi stále neztratil na významu, byť jsme si mysleli, že tato věc už je dnes samozřejmostí. Současná vláda Petra Nečase a Miroslava Kalouska však ukazuje, že důstojné podmínky pro život lidí vůbec samozřejmostí nejsou a že ještě bude potřeba o ně nadále svádět souboje."

Předseda strany Bohuslav Sobotka se pražských oslav neúčastnil a zamířil do Vyškova. Tam prohlásil, že ČSSD využije každou příležitost, jak vyvolat předčasné volby do Poslanecké sněmovny.

Občanští demokraté se s lidmi sešli na tradiční akci na pražském Petříně. Šéf ODS Praha a primátor hlavního města Bohuslav Svoboda opozici doporučil, aby se před krajskými volbami zaměřila i na své politiky:

Setkání ODS v Praze na Petříně,  foto: Jiří Roun
"Je to samozřejmě legální věc opozice, která musí každou příležitost využít k tomu, aby se zviditelnila. Samozřejmě je to věc trošičku mimo, protože máme před sebou krajské volby a měli by se sociální demokraté naopak snažit zdůvodnit to, jak jejich hejtmani vládli. Není to o celorepublikové politice, je to o místní politice."

Bohuslav Svoboda si také všiml, že na setkání ČSSD v Chomutově promluvil i předseda KSČM Vojtěch Filip. Stalo se tak vůbec poprvé od roku 1989. Pražský primátor v tom vidí jisté znamení,..."a to znamení říká, že to jejich rozhodnutí o tom, že s komunisty nikdy, dostává velmi zásadní trhliny a že se tam ta spolupráce připravuje. To je můj názor."

Pro ČSSD stále platí tzv. bohumínské usnesení, které spolupráci s komunisty na vládní úrovni zakazuje. Stále častěji se ale nyní debatuje o jeho možné změně. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že on by šéfa komunistů na takovou akci nezval. Podle místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera však tato událost nic zásadního neznamená:

Anarchisté se s příznivci krajně pravicové strany setkali v dolní části Václavského náměstí v Praze,  foto: ČTK
"Já jsem si tu informaci přečetl a vzal jsem ji na vědomí. Na jednom z více než 150 našich setkání, které po republice pořádáme, vystoupil tento zástupce komunistické strany. Já bych z toho nedělal žádné zásadní závěry."

Poměrně v poklidu se odehrála demonstrace anarchistů a jejich příznivců v centru Prahy. Napřed ale na Střeleckém ostrově vypískali zástupce Suverenity Jany Bobošíkové, která tam za zpěvu státní hymny položila květiny k památníku pražských dělníků. Pak se průvod asi dvou set anarchistů doprovázených těžkooděnci vydal na povolený pochod Prahou. Před sídlem firmy Penta vyskládali papírové krabice se vzkazy, aby se do nich sbalili a zmizeli z Česka:

Policisté oddělují příznivce krajně pravicové DSSS od anarchistů,  foto: ČTK
"Faktickými vládci a hybateli jsou však struktury, jako je právě Penta. Tak tady můžete nechat svoje krabice a nezapomeňte tam napsat nějaké vzkazy," zvolala jedna z řečnících anarchistek.

Nekritičtější chvíle nastala na dolním konci Václavského náměstí, když průvod pod rudočernými prapory míjel demonstraci příznivců krajní pravice. Vzduchem létaly lahve s vodou, kelímky, ale i několik kamenů. Obě skupiny, které se slovně urážely, od sebe oddělovali policejní těžkooděnci a jejich technika. Přesto došlo ke zranění několika osob, řekl policejní mluvčí Tomáš Hulan:

"Při incidentu byli zraněni tři policisté, z nichž jeden skončil v nemocnici. Těm jeden z účastníků demonstrace totiž nastříkal pepřový sprej z bezprostřední blízkostí do obličeje. Tento dvaadvacetiletý útočník byl následně zadržen a předveden na policejní služebnu pro podezření z trestných činů násilí proti úřední osobě a výtržnictví. Při události ještě došlo ke zranění dvou osob, jakožto přímých účastníků oznámených shromáždění."

Zcela odlišné problémy řešili lidé u petřínské rozhledny, kde si dali dostaveníčko milovníci prvomájového líbání pod rozkvetlým stromem. Dokonce tam padl rekord v počtu příznivců 1. máje jako svátku lásky - prvomájový polibek si na prostranství před rozhlednou dalo 108 párů. Byl tak překonán loňský rekord, kdy se tam v jeden okamžik líbalo 66 párů.