Puškinova cena pro „Českého barda"

Jaromír Nohavica převzal z rukou Vladimira Putina Puškinovu cenu, foto: ČTK/kremlin.ru

Puškinova medaile, cena, kterou uděluje ruský prezident za zásluhy v oblasti kultury, literatury a umění. Z rukou Vladimira Putina ji v Kremlu osobně převzal písničkář Jaromír Nohavica.

 Jaromír Nohavica převzal z rukou Vladimira Putina Puškinovu cenu,  foto: ČTK/kremlin.ru

"Český bard" Jaromír Nohavica cenu dostal za upevňování přátelství mezi národy, alespoň takto znělo oficiální vysvětlení ruských úřadů. Písničkář, který mimo jiné překládal i texty Vladimira Vysockého a Bulata Okudžavy, stříbrnou medaili s Puškinovou podobiznou převzal v neděli u příležitosti Dne národní jednoty. V děkovné řeči přednesl část písně Bulata Okudžavy a připomněl, že zpívat písně jiného autora znamená stát se součástí jeho duše.

Rusové a Nohavica

V Česku vzbudila cena pro Nohavicu velkou pozornost a ne vždy kladné reakce. Jak ale medaili berou Rusové? Vědí vůbec o tom, kdo jí byl letos oceněn? Na to jsem se zeptala kolegyně z ruské redakce Kateřiny Ayzpurvit:

Jarek Nohavica,  foto: České centrum Madrid
"Ano, všechno se vysílalo na federálních kanálech. V neděli totiž byl ruský státní svátek, který defacto nahrazuje den říjnové revoluce, který připadal na 7. listopadu. Tento svátek se slaví ve velkém a také všechno, co dělá Putin, se velice široce zveřejňuje a propaguje, což je i případ těchto cen."

Díky medaili se dostal do povědomí Rusů i sám Nohavica:

"Nohavicovo jméno znali dříve spíše jenom bohemisté. Každý, kdo na tom ceremoniálu vystoupil a jednu z těch medailí převzal (udělovaly se dvě kromě Puškinovy ještě medaile družby), se objevil v televizi, na hlavních zpravodajských kanálech. Všechno se vysílalo a všechna média o tom udílení medailí informovala."

Takže dejme tomu teď už Nohavicovo jméno Rusové znají?

"Znají, ale je pravda, že někteří jej znali i dříve. Nohavicovy písně se i do ruštiny překládaly, ale nemohu říct, že by byl obecně známý. Nicméně teď bylo jistě zaznamenáno, že český umělec dostal cenu, že z Česka někdo přijel a medaili si převzal. Tím, že na tom ceremoniálu zazpíval kus Okudžavovy písně, samozřejmě upoutal pozornost, protože Okudžava a Vysockij jsou dva největší ruští zpěváci a každý Rus je zná."

Cenu pro Nohavicu komentoval také časopis Newsweek ve své polské mutaci v článku s názvem "Proč český bard, zbožňovaný v Polsku, zpívá Putinovu píseň". Sám Nohavica uvedl, že si vyznamenání váží. Z Čechů jej dosud má bývalý prezident Václav Klaus a také předseda Česko-ruské společnosti Jiří Klapka.