Ceny Anděl oslaví třicáté výročí

Cena Anděl

Nominovaní jsou Aneta Langerová, Lenka Dusilová, Lenny, 7krát3, Jaromír Nohavica nebo Dan Bárta & Illustratosphere. Předáváním provede Ewa Farna.

V souvislosti s třicetiletým výročím nabídnou Andělé ohlédnutí za uplynulými ročníky nejstaršího českého hudebního ocenění. Samotný ceremoniál však bude patřit především letošním nominovaným. Kromě Lenky Dusilové, Jaromíra Nohavici a 7krát3 s Rytmusem vystoupí také Tata Bojs, Monkey Business, Aneta Langerová či Robert Křesťan & Druhá tráva.

Výjimečnost jubilejního ročníku podtrhují i v historii domácích hudebních cen dosud nezvyklé přípravy jubilejního ročníku. Vzhledem k množství nominovaných interpretů se pořadatelé rozhodli věnovat prostor umělcům i mimo televizní pořad. Vznikla tak série unikátních živých vystoupení nominovaných napříč andělskými kategoriemi. Záznamy live sessions z krychlového studia se postupně objevily na Facebooku a Instagramu Cen Anděl. Doplňují je i rozhovory, které jednotlivé umělce blíže představují.

Ceny Anděl uděluje od roku 1991 hudební akademie složená z kritiků, producentů a dalších osobností české hudební scény. Od roku 1997 je symbolizována soškou anděla s rozepjatými křídly hrajícího na roh od akademického sochaře Jaroslava Róny. Letos akademici rozhodovali o vítězích ve čtrnácti kategoriích a novém laureátovi Síně slávy. Čtyři nominace získala Lenka Dusilová za svou pátou sólovou desku Řeka. Po třech nominacích mají Tata Bojs s albem Jedna nula a Jaromír Nohavica s deskou Máma mi na krk dala klíč. Dvě nominace získala mladá písničkářka Amelie Siba či rappeři Viktor Sheen a Yzomandias. V loňském roce slavil úspěch Vladimír Mišík, který proměnil všech šest nominací.

Slavnostní ceremoniál cen odvysílá 29. května v hlavním vysílacím čase Česká televize.

klíčové slovo:
spustit audio