Ceny Anděl opanovala hudba Miroslava Žbirky. Album Posledné veci proměnilo čtyři nominace

Miroslav Žbirka

Letošním cenám České hudební akademie Anděl vévodila hudba Miroslava Žbirky. Jeho album Posledné veci proměnilo všechny čtyři nominace. Za Žbirku, který zemřel předloni 10. listopadu ve věku 69 let, nahrávku dokončil jeho syn David.

Posmrtně vydané album a singl Nejsi sám akademici ocenili v kategoriích Album, Sólový interpret, Skladba a Slovenské album. Akademici v hlasování o cenách Anděl rozhodovali o nejlepších nahrávkách vydaných v roce 2022 ve 14 hlavních i žánrových kategoriích a o novém laureátovi Síně slávy. Tím se stal herec, dramatik, spisovatel a textař Zdeněk Svěrák. Na Na rozdíl od ankety Zlatý slavík, dávají odborníci z hudební branže i méně známým tvářím, které nejsou součástí mainstreamu.

Nahrávku Posledné veci začal Žbirka připravovat během svého života. Jeho syn David ho společně se svým spolupracovníkem Patrickem Jamesem Fitzroyem natáčel v londýnských studiích Konk. V rámci slavnostního večera David Žbirka zazpíval vítěznou píseň Nejsi sám.

„Mňa baví stále sa pozerať dopredu a robiť nové veci,“ říká Miro Žbirka v úvodu alba Posledné veci, posmrtné desce, kterou dokončil syn David. Přesně podle tátova odkazu, s láskou ke všemu novému.

Když loni na podzim vycházely nekrology jednoho z nejslavnějších zpěváků československého popu, opakovalo se v nich jedno. Málokdo dodával domácí scéně tolik svěžesti.

V osmdesátých letech jako jeden z prvních československých hudebníků začal koketovat s elektronickými syntezátory. Před několika lety zase zkoušel, jaký zvuk jeho hudbě přinese spolupráce s producenty o dvě generace mladšími, než byl on sám. Právě tak se ostatně začalo rodit i album Posledné veci.

"V kontextu českého a slovenského popu jsou Posledné veci opravdu mimořádná nahrávka. David Žbirka svým odvážným přístupem k produkci ukázal pravdivost motta, kterým se jeho táta řídil. Že v populární hudbě se staří učí od mladších. Mekyho klasicky psané písně tu totiž zní povědomě, a přesto úplně jinak," uvedl k výsledkům hlasování předseda ČHA Honza Vedral.

Další ceny získala Lenny a Vypsaná fixa

Kromě Žbirky patřila k favoritům letošního ročníku pardubická kapela Vypsaná fixa, která s nahrávkou Kusy radosti získala Anděla v kategorii Skupina. Také ona vystoupila v hudební části programu, když na singl Buvol navázala kapela úryvkem písně Špinavý záda od Hudby Praha, kterou symbolicky uctila památku v loňském roce zesnulého kytaristy a zpěváka Michala Ambrože.



Cenu v kategorii Sólová interpretka získala Lenny z umělecké rodiny za album Heartbreak Culture, na němž se víc než v předchozí tvorbě přiklání k rockové hudbě.

Objevem roku je rapper s moldavskými kořeny Calin.

O vítězích letos pod dohledem notáře rozhodovalo 493 akademiků. Jedinou kategorií, ve které nehlasují akademici, ale veřejnost, je multižánrová Cena fanoušků. V letošním roce získala největší počet hlasů jihlavská skupina 58G. Anděl uděluje každoročně hudební akademie od roku 1991 hudební akademie. Od roku 1997 je symbolizuje soška Anděla.

Cena Anděl | Foto: Česká televize,  ČT24