Racocha:Změny ve stavebním spoření by mohly systém destabilizovat

Vysoká pokuta udělená stavebním spořitelnám a chystané legislativní změny ve stavebním spoření by mohly ohrozit stabilitu systému. V rozhovoru pro ČTK to řekl člen bankovní rady České národní banky Pavel Racocha, který má na starosti bankovní dohled. ČNB podle něj analyzuje dopady změn zákona o stavebním spoření, jež zvažuje ministerstvo financí. "Zaplacení pokuty a případné uvažované legislativní změny by mohly mít určitý destabilizační vliv na sektor stavebních spořitelen," uvedl Racocha.

Antimonopolní úřad potrestal pokutou půl miliardy korun všech šest stavebních spořitelen za to, že uzavřely kartelovou dohodu a zvýšily poplatky za vedení účtů stavebního spoření. Spořitelny podle úřadu využily toho, že klienti jsou pod hrozbou ztráty státní podpory vázáni v jedné stavební spořitelně a nemohou odejít ke konkurenčnímu ústavu. Všechny spořitelny proti rozhodnutí úřadu podaly rozklad.

"Na jednu stranu je pravda, že zákonné podmínky stavebního spoření nebyly nastaveny ideálně, na druhou stranu trestat stavební spořitelny za nedokonalou legislativu se mi nejeví moc dobré," řekl Racocha.