Mladí Češi by chtěli bydlet ve vlastním, loni si nasmlouvali hypotéky za víc než 100 miliard

Češi patří k národům, které upřednostňují vlastní bydlení před nájemním. Ve svém touží žít nejen starší lidé, ale i mladší generace. Z průzkumu Asociace českých spořitelen vyplývá, že až 90 procent mladých lidí v Česku by chtělo bydlet ve vlastní nemovitosti. Kvůli jejich rekordním cenám se ale stěhují do podnájmů.

Ceny nemovitostí v České republice vzrostly za posledních pět let téměř nejvíc ze všech zemí Evropské unie. Vyšší nárůst cen zaznamenalo už jen Maďarsko. Přesto si Češi chtějí nemovitosti koupit.

Foto: Honza Ptáček,  Český rozhlas

Podle průzkumu Asociace českých spořitelen uvažuje o koupi vlastního domu nebo bytu skoro každý druhý Čech mezi 18 a 45 lety. Hypotéka přitom pro ně často představuje závazek na celý život.

„Touha Čechů žít ve vlastním se naplno projevila v uplynulých dvou pandemických letech, které v oblasti úvěrů na bydlení lámaly jeden rekord za druhým. Jen za loňský rok poskytly stavební spořitelny úvěry ve výši kolem 110 miliard korun, což bylo zhruba o 60 procent víc než v roce předcházejícím a o 50 procent více než v dosavadním rekordním roce 2008,“ přiblížil Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.

Rekordy podle něj padaly hned z několika důvodů. „Především proto, že vlastní nemovitost pro většinu z nás představuje určitou jistotu v této nejisté době, a také proto, že se lidé obávali zvyšování úrokových sazeb úvěrů a jako protipól vyhodnocovali neustále rostoucí ceny realit, takže v koupi nemovitosti viděli i výhodnou investici,“ doplnil.

Ceny nemovitostí je ženou do nájmů

Pro mnohé mladé Čechy se ale pořízení vlastního nového bydlení stává z důvodu vysokých cen nemovitostí nedosažitelným. Navzdory snům o vlastním bydlení tak roste počet mladých lidí, kteří připouštějí, že nakonec dají přednost před koupí nájemnému bydlení. Takto uvažuje již pětina mladých, ve věku mezi 18 a 25 roky je to čtvrtina.

Foto: skeeze,  Pixabay / CC0

Pronájmu dávají přednost také proto, že pro ně představuje určitou volnost a flexibilitu bydlení kdykoliv změnit. Asociace českých spořitelen připomíná, že právě svoboda je nejčastějším důvodem například pro britské mileniály, proč dávají přednost pronájmu před koupí bydlení.

„Dá se očekávat, že tento trend časem dorazí i do Česka a podobně budou smýšlet i čeští mladí lidé – především ti, kteří dnes patří do generace Z,“ píše n webu Asociace českých spořitelen.

Ve vlastní nemovitosti zatím podle asociace bydlí osm z deseti Čechů. To výrazně převyšuje průměr zemí Evropské unie.