Rada vlády pro Romy chce prošetření úmrtí muže po zásahu policie v Teplicích

Rada vlády pro záležitosti romské menšiny vyzvala k prošetření policejního zákroku v Teplicích, po kterém v sanitce zemřel Rom. Policie, Generální inspekce bezpečnostních sborů a ombudsman se mají podle Rady zaměřit na okolnosti úmrtí muže a všechny informace o průběhu vyšetřování zveřejňovat. Podle policie soudní pitva spojitost policejního zákroku a úmrtí vyloučila, šestačtyřicetiletý muž podle lékařů zemřel na selhání srdce, v těle měl pervitin. Rodina zemřelého už podala na policii trestní oznámení. Informoval o tom server Romea.cz s tím, že toto oznámení má právní podporu Evropského centra pro práva Romů. Rodina zesnulého také bude žádat oponentní pitvu.

Policie šestačtyřicetiletého agresivního muže musela zklidnit poté, co 19. června v Teplicích poškozoval okolní auta. Policisté použili donucovací prostředky a přivolali sanitku, ve voze záchranáři zahájili resuscitaci, zhruba o 15 minut později lékař v nemocnici konstatoval smrt. Soudní pitva vyloučila souvislost úmrtí s policejním zákrokem, pitevní zpráva poukazuje na ovlivnění drogou, uvedl už dříve policejní mluvčí.

K důslednému vyšetření incidentu vyzvala Rada Evropy a česká pobočka organizace na ochranu lidských práv Amnesty International. Policejním zásahem se hodlá zabývat i zástupkyně veřejného ochránce práv Monika Šimůnková.