Rakousko asi příští týden neumožní uzavření kapitoly energetika

Rakousko zřejmě nehodlá příští týden uzavřít kapitolu energetika ve vstupních jednáních Česka do Evropské unie. "Spekulace o údajném záměru Rakouska souhlasit 26. října s předběžným uzavřením energetické kapitoly s Českem jsou reálně zcela bezdůvodné," uvedlo rakouské ministerstvo životního prostředí v prohlášení, které obdržela ČTK. Ministerstvo tímto způsobem odmítlo kritiku ekologických organizací a opozičních stran, že Vídeň je připravena příští týden souhlasit s uzavřením kapitoly energetika ve vstupních jednáních Česka do Evropské unie. Podle prohlášení jde o fámy, které jsou zřejmě šířeny vědomě. Představitelé protijaderných sdružení se v pondělí z obav před "předčasným" uzavřením kapitoly rozhodli obnovit protesty na hranicích. Nezablokování dopravy na přechodech přitom podmínili závazným prohlášením vlády, že neumožní ukončit jednání o kapitole, dokud jaderná elektrárna Temelín nedosáhne bezpečnostní standardy platné v Německu nebo nebude odstavena. Rovněž požadují uzavření procesu hodnocení jihočeské elektrárny, na kterém se loni v prosinci dohodli předsedové vlád obou zemí na jednáních v dolnorakouském Melku. Ačkoliv prověrka elektrárny měla být původně skončena do června, dosud se tak nestalo. České straně záleží na tom, aby v závěrečném dokumentu bylo řečeno, že dohoda z Melku byla uskutečněna a naplněna. Rakušané si zase přejí, aby obsahoval seznam nevyřešených či přetrvávajících problémů. Debatuje se také o právní závaznosti celé dohody, a tudíž i jejího vyústění.

Rakušané se podle českých diplomatů v takzvaném melkském protokolu zavázali k tomu, že nebudou blokovat rozšíření Evropské unie. V reakci na prohlášení rakouského ministerstva životního prostředí to uvedl mluvčí české diplomacie Aleš Pospíšil. Rakouská strana označila jako bezdůvodné spekulace, že bude už příští týden souhlasit s uzavřením kapitoly energetika ve vstupních jednáních o přijetí Česka do EU.

Protijaderná politika rakouské vládní strany Svobodných/FPÖ/, spočívající hlavně v prosazování podpisového referenda o souhlasu s přijetím Česka do EU, je nevěrohodná a rakouští voliči už ji prohlédli. Prohlásila to ve Vídni mluvčí Globalu 2000 Andrea Paukovitsová. "FPÖ hraje s Temelínem dvojí hru," řekla mluvčí podle agentury APA. Na jedné straně FPÖ coby vládní strana při všech dosavadních politických jednáních dotýkajících se Temelína zcela selhala, když například odmítla zavázat ministryni zahraničí Benitu Ferrerovou-Waldnerovou neuzavřít kapitolu energetika ve vstupním jednání Česka do EU, dokud nebudou "definitivně vyřešeny" všechny otázky kolem elektrárny. Na druhé straně se FPÖ profiluje jako ostrý odpůrce jaderné energetiky tím, že prosazuje podpisový plebiscit o vetování vstupu Česka do unie, ačkoli to všichni ostatní odpůrci atomu odmítají jako kontraproduktivní. Zatímco ekologičtí aktivisté teoreticky připouštějí, že po "odstranění všech bezpečnostních nedostatků" (formulovaných obvykle jako vyhovění německým normám pro jaderná zařízení) by snad bylo možné přestat kapitolu energetika, a tím i přijetí Česka do unie, blokovat, požadují Svobodní "natvrdo", že pokud bude Temelín v provozu, nesmí Česko do EU. Hodlají tímto populistickým postojem získat hlasy v příštích volbách. Umírněnější část ekologistů si však uvědomuje, že prosazení úplného zrušení Temelína je nereálné, zvláště když EU dala najevo, že k takovému zakazování nemá nejen pravomoce, ale ani důvod, a rakouské požadavky nepodpořila. "Rakousko sice může přijetí Česka do EU zabránit, ale Temelín se tím nestane o nic bezpečnější," znovu upozornila Paukovitsová. Naopak by tím Vídeň přišla o hlavní trumf v nátlaku na Prahu. "Vlastní cesta" FPÖ navíc narušuje jednotný postoj rakouské strany, "nezbytně nutný pro zahájení rozhovorů o odchodu České republiky od jádra," míní Global.

Autor: Ivo Prokop