Rakušan navrhne předčasný sněm hnutí STAN, funkci předsedy bude obhajovat

Předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan navrhne stranickému vedení předčasný sněm hnutí - a to na podzim. Informovala o tom mluvčí hnutí STAN Sára Beránková. Rakušan chce předčasný termín kvůli obvinění jejich pražského politika Petra Hlubučka z korupce a také proto, že hnutí chybí dva členové nejužšího vedení. Funkci předsedy bude podle Beránkové Rakušan obhajovat. Řádný sněm Starostů a nezávislých by jinak měl být až za rok.

Hlubuček je mezi obviněnými v souvislosti s hospodařením pražského dopravního podniku (DPP). Hnutí STAN Hlubučkovi pozastavilo členství, Hlubuček pak rezignoval na všechny stranické posty a také funkce náměstka pražského primátora, člena rady hlavního města a dozorčí rady Pražských služeb.

Fiala: Hnutí STAN vyřešilo kauzu kolem Hlubučka razantně

Hnutí STAN podle premiéra Petra Fialy (ODS) vyřešilo razantně kauzu kolem Petra Hlubučka. Kéž by takové řešení uplatňovalo i hnutí ANO u svých kauz, řekl ČTK Fiala. Někteří poslanci opozičního hnutí ANO předtím vyzvali k odstoupení ministra vnitra a šéfa STAN Víta Rakušana, podle předsedy ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše by měl Fiala nahradit na vnitru Rakušana jiným koaličním partnerem. Fiala při sněmovních interpelacích uvedl, že nemá žádný signál o tom, že by kauza kolem Hlubučka jakkoli zasahovala do činnosti vlády. "Není ani stín pochybnosti," zdůraznil na dotaz Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO). Ministerský předseda zdůraznil, že v nestrannost ministra vnitra má důvěru.