Šéf civilní rozvědky rezignuje. Důvodem byly styky se stíhaným podnikatelem. "Jak jsem mohl v roce 2012 vědět, že bude stíhaný," říká Petr Mlejnek

Petr Mlejnek

Ředitel civilní rozvědky Petr Mlejnek rezignuje. Potvrdil to serveru Lidovky.cz. Jeho odchod požadovala opozice i vládní Piráti. Důvodem byly styky s podnikatelem Michalem Redlem, který je obviněný v korupční kauze.

Petr Mlejnek má za sebou kariéru profesionálního vojáka. Prošel elitní jednotkou výsadkářů, byl nasazený v zahraničích operacích. Pracoval ve Vojenském zpravodajství a po odchodu z tajné služby se stal manažerem společnosti Techniserv.

V rozhovoru pro Lidovky.cz ho pozitivně hodnotil i exnáčelník generálního štábu Aleš Opata. „Vždy jednal fér a držel slovo. Měl také silnou vazbu na naše veterány z druhé světové války v kategorii výsadkářů," připomněl Opata.

Ministra vnitra rozhodnutí Mlejnka mrzí

Michal Redl | Foto: ČT24

Petr Mlejnek už dříve uvedl, že se s Redlem scházel v minulosti pracovně, a nemohl vědět, že bude Redl v budoucnosti stíhán. "Jak jsem mohl vědět v roce 2012, v roce 2015 nebo v roce 2021, že pan Redl bude stíhán v kauze Dozimetr?" hájil před týdnem styky s Redlem na jednání bezpečnostního výboru Sněmovny.

Schůzky se uskutečnily v době, kdy Mlejnek působil v obchodní společnosti a vyhledával pro ni nové příležitosti. Popřel, že by Redlovi předával informace z bezpečnostního prostředí.

Ministra vnitra Rakušana rozhodnutí Petra Mlejnka mrzí. Měl podle něj veškeré předpoklady, aby funkci vykonával dobře. Mlejnka ale chápe, tlak byl podle něj enormní. Podobně reagoval i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela za hnutí STAN.

Vít Rakušan | Foto: Úřad vlády ČR

"Vláda ČR ho do rezignace nenutila. My jsme se za pana Mlejnka postavili. Vycházím z toho, že jeho rezignace byla čistě jeho rozhodnutím a předpokládám, že byla reakcí na ten mediální tlak a na ten hon, který byl na něj spuštěn."

Premiér Petr Fiala (ODS) očekává, že krok povede ke zklidnění situace v oblasti, která je pro bezpečnost České republiky důležitá.

Na schůzi k nedůvěře vládě se nic nemění

Místopředseda Pirátů Jakub Michálek chápe Mlejnkovu rezignaci jako zodpovědný krok.

Jakub Michálek | Foto: Česká pirátská strana,  Flickr

"Doufám, že i opozice to bude vnímat jako vstřícné gesto, a budeme se soustředit na řešení těch zásadních problémů, které lidi pálí, což je v této době energetická krize."

Opoziční hnutí ANO trvá na tom, že odstoupit musí i ministra vnitra Vít Rakušan (STAN). Jak uvedl předseda ANO Andrej Babiš, na čtvrteční schůzi k nedůvěře vládě se nic nemění. Podle předsedy opozičního hnutí SPD Tomia Okamury šéf rozvědky rezignoval pouze kvůli tlaku opozice:

Tomio Okamura | Foto: Khalil Baalbaki,  Český rozhlas

"Rezignace Petra Mlejnka nic nemění na faktu, že vláda Petra Fialy kryje organizovaný zločin a styky s mafií v nejvyšších patrech státní správy."

Z dosavadních 16 pokusů o vyslovení nedůvěry vládě uspěl zatím pouze jeden v březnu 2009. K opozici se při hlasování o vládě Mirka Topolánka (ODS) v době českého předsednictví EU připojili čtyři koaliční poslanci, takže získala potřebných 101 hlasů. V minulém volebním období odolal Babišův menšinový kabinet ANO a ČSSD třem pokusům o svržení.