Reakce zahraničního tisku na neúspěch prezidentské volby

Slovenský list Národná obroda v sobotu píše: Pokud v první volbě českého prezidenta zamíchali karty zejména komunisté, kteří ji zmařili, v pátečním druhém gambitu se o šach-mat postarali socialisté. Sociální demokracie je polarizována a ubezpečování o její jednotě vyznívá nyní už zcela trapně. Špidlovo křídlo, navzdory páteční proklamované loajalitě k Zemanovi, defenestrovalo expremiéra hned z prvního kola ve snaze zhatit mu cestu na Hrad. Právě to je výhoda tajné volby, že poskytuje prostor pro manévrování a taktizování zakrývané údajnými obavami ze zemanovského stylu na Hradě. Při avizované podpoře komunistů levicovému kandidátovi - a ti se dušovali, že volili Zemana - vyplývá, že téměř dvě třetiny socialistů dala v prvním kole hlas pravicovému Klausovi, aby poté už prezident z dua Klaus-Moserová zvolen nebyl. Zeman měl teoreticky získat až 125 socialistických a komunistických hlasů, ale dostal pouze necelé dvě třetiny... Před volbou se bývalý premiér naparoval, že porazí Klause už počtvrté a přitom jeho samotného po(d)razili vlastní spolustraníci. Nakonec z Hradu potají utekl a nevyčkal ani na oficiální zprávu o své porážce.

Podle francouzského deníku Libération se patový výsledek páteční druhé volby českého prezidenta dal očekávat. Deník v sobotu napsal, že ačkoli ve volbě kandidovaly "dvě těžké váhy" české politiky Václav Klaus a Miloš Zeman, žádných z nich nebyl skutečným favoritem. Česká politická scéna je rozštěpená, takže hrozí znovunastolení debaty o revizi ústavy a zavedení přímé volby prezidenta, píše Libération. Poznamenává, že pokud se před třetí volbou nepodaří více stranám dohodnout na společném kandidátovi, neúspěšný výsledek prvních dvou voleb se bude opakovat.

Rakouské listy si všímají hlavně Zemanova neúspěchu. Porážka sociálnědemokratického kandidáta Miloše Zemana v prvním kole páteční prezidentské volby je hlavním tématem článků sobotních rakouských deníků o dalším neúspěšném pokusu o zvolení nové hlavy českého státu. Pro Rakousko je Zemanovo vypadnutí naprosto potěšitelné, protože jako premiér proslul hlavně nadávkami na sudetské Němce a neústupností ve věci jaderné elektrárny v Temelíně, napsal nejčtenější bulvární list Kronen Zeitung. Deník Kurier píše o "trpké porážce", která se postarala o prudkou diskusi v kuloárech. Zdůrazňuje také, že Zeman se jako jediný vehementně ucházel o podporu komunistů. Die Presse označuje Zemanův neúspěch jako "skutečné překvapení" a popisuje, jak někdejší předseda vlády opustil "frustrovaný a bez komentáře" parlamentní zasedání ještě před zveřejněním oficiálních výsledků prvního kola.

Titulky německých článků a komentářů, nazvané Zeman ztroskotal při prezidentské volbě v Praze (Berliner Zeitung), Hořký konec Miloše Zemana (Die Welt), Zeman z kola ven a Plebejcův bankrot (Süddeutsche Zeitung) nebo Vyhazov pro Zemana při volbách v Česku (Der Tagesspiegel), vyjadřují hlavní událost, na kterou se v sobotu zaměřuje německý tisk z páteční další volby české hlavy státu. Premiér Špidla je prezentován jako poražený, ale zároveň i vítěz hlasování. Druhá volba českého prezidenta skončila pro vládní sociální demokraty těžkou prohrou, když jejich kandidát Miloš Zeman překvapivě propadl už v prvním kole hlasování, uvádí Berliner Zeitung. Zeman je znám svým sporným voluntaristickým vůdčím stylem. Hlasování definitivně ukázalo hluboké trhliny, které největší stranu rozdělují. Bez ohledu na volbu prezidenta rostou přitom pochyby o vůdčích schopnostech premiéra Vladimíra Špidly. Hlavním překvapením dne byl odchod tajného favorita Miloše Zemana, a to beze slávy a bez fanfár, konstatuje Die Welt. Zdá se, že jeho politická kariéra je definitivně zpečetěna.